Iveta Hrabovská Rôzne

Za esej výlet do Bruselu

Študentka Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši Tatiana Vozáriková získala za svoju esej o budúcnosti vedy a techniky pod názvom Svet v roku 2022 cestovateľský darček. Návštevu Bruselu a Európskeho parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Za esej výlet do Bruselu
Foto: Iveta Hrabovská

Žiačka sa spolu so svojimi spolužiakmi I. triedy odboru zdravotnícky asistent v priebehu októbra zapojila do celoslovenskej literárnej súťaže „Najväčší vedecký objav nasledujúcich desiatich rokov“, ktorá sa konala pod záštitou europoslankyne za Slovenskú republiku Kataríny Neveďalovej.

„Žiaci mali za úlohu formou eseje napísať o tom, čo v najbližšej dobe výrazne zmení alebo ovplyvní život v oblasti vedy a techniky. Porota vybrala tie najkreatívnejšie práce a medzi nimi aj esej našej žiačky Tatiany Vozárikovej,“ povedala nám zástupkyňa Rady školy Silvia Blcháčová.

Odmenou pre víťazov bol trojdňový výlet do Bruselu, návšteva Európskeho parlamentu, konferencia ,,Veda je super“ za účasti hercov zo seriálu Star Trek, popredných vedcov, astronautov a poslancov Európskeho parlamentu. Úspešná študentka, ktorá v eseji navrhovala napríklad moderný prístroj na výučbu relaxáciou či fantazijný prenos fotografií priamo z pamäte človeka si výlet pochvaľovala, až na to, že bol krátky.

„Belgicko je známe čokoládou. Ani ja som tejto sladkej pochúťke neodolala a priniesla som čokoládu aj domov. Počas návštevy Európskeho parlamentu ma na konferencii upútali herci zo seriálu Star Trek, astronauti, vedci a poslanci parlamentu, ktorým sme mohli klásť otázky. Som veľmi rada, že som navštívila Brusel a spoznala nových ľudí a nové zážitky,“ zhodnotila prváčka Tatiana Vozáriková.

Žilinského gymnazistu ocenil minister Čaplovič

Významné ocenenie – Pamätný list sv. Gorazda – si prebral v stredu 14. novembra z rúk ministra školstva Dušana Čaploviča tohtoročný absolvent osemročného gymnázia na Varšavskej ceste v Žiline Michal Lörinc. Cena je udeľovaná študentom stredných škôl za vynikajúcu reprezentáciu Slovenska v medzinárodných súťažiach.

Michal Lörinc si Pamätný list sv. Gorazda odniesol za niekoľkoročnú účasť v medzinárodných kolách Geografickej olympiády. V roku 2010 sa jej zúčastnil v Taiwane, nasledujúci rok vo Varšave a tento rok zabojoval o prvenstvo v Kolíne nad Rýnom. Michala Lörinca, v súčasnosti študenta Karlovej univerzity v Prahe v odbore geografia-kartografia, počas preberania ceny sprevádzala jeho učiteľka geografie Jolana Kirnerová, ktorá celý čas Michala viedla na ceste za úspešným riešiteľstvom medzinárodných geografických olympiád.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM