Soňa Vanovčanová Kultúra

Využite predvianočný čas: Kam v Žiline po práci?

Aj pred vianočným víkendom si môžete vybrať z množsva podujatí a oddýchnuť si od predvianočných príprav. Pripravili sme pre vás niekoľko redakčných tipov.

Ilustračný obrázok k článku Využite predvianočný čas: Kam v Žiline po práci?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Kino:

Projekt 100

Utorok, 19. decembra, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Obchod na korze (r. Ján Kadár, Elmar Klos)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný príbeh jednoduchého stolára, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ Hlinkovej gardy, prihrá skrachovanú židovskú galantériu.
Tóno Brtko sa tak ocitá medzi dvoma svetmi – čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Brtko neodolal naivnej vidine zbohatnutia, ale chce zostať poctivým človekom. Je ním až do chvíle, kedy v opojnom záchvate strachu z fašistov aj zo svojho svedomia nakoniec spôsobí tragédiu.
Film, ktorý okrem iného osvetľuje temné obdobie našich národných dejín, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.
Obchod na korze – Ján Kadár, Elmar Klos / ČSSR / 1965 / 128 min

Koncert:

The Backwards – Beatles love songs

Utorok, 19. decembra, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Zažite fantastickú atmosféru 60. rokov na vlastnej koži so skupinou The Backwards a najväčšími hitmi legendárnych The Beatles. Program BEATLES LOVE SONGS Vás na dokonale romanticky naladí.
Dokonalá interpretácia, kompletné naštudovanie jednotlivých albumov, prirodzený talent, perfektný image a umelecký rešpekt priviedol kapelu The Backwards k mnohým svetovým oceneniam.

Hudobná skupina THE BACKWARDS už funguje 21 rokov a za ten čas stihla získať mnoho svetových ocenení. Pravidelne koncertuje v zahraničí, kde patrí k najlepším kapelám na svete interpretujúcim legendárnu štvorku.
Len nedávno sa v RTVS a v Televízii SENZI odvysielal unikátny hudobný dokument „Príbeh košických chrobákov“, ktorý mapuje práve ich hudobnú kariéru.

Stand up show:

3T V DIVADLE

Streda, 20. decembra, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Divadelné predstavenie:

OTHELLO alebo Škrtič Benátsky

Príbeh Othella z pera Williama Shakepeara sa preslávil po celom svete. Hlavný hrdina je čestný, odvážny, cnostný, nevšíma si zákerné problémy a intrigy, ktoré ho obklopujú. Othellove spoločenské úspechy a šťastie nedávajú spávať jeho priateľovi Jagovi.
Problémy prepuknú najmä po tom, keď Othello urazí Jagovu márnomyseľnosť a nedostatočne ho spoločensky odmení. Cesty oboch kamarátov sa nadobro rozídu. Jago sa stáva úhlavným Othellovým nepriateľom. Vedie proti nemu skrytý a zákerný boj. Othella zmanipuluje a vyvolá v ňom slepú žiarlivosť, ktorú nedokáže ovládať a útočí voči sebe, najbližším…

Režisér Jakub Nvota sa dal nahovoriť, tragédiu trochu prepísal a v Žiline nedávno uzrelo svetlo námestia predstavenie Othello alebo škrtič benátsky. Zrazu je ťažšie rozpoznať, či je Othello obeťou Jagovej zloby. A či Jago patrí k najväčším zlosynom v histórii svetovej dramatickej literatúry. Tragédia prekvapí komickým koncom.

Hrajú: Jana Eliášová, Jozef Abafi, Ján Demko, Barbora Juríčková, Jakub Nvota, Milada Filipčíková a.h., Ján Homolka, Bibiana Tarasovičová, Andrej Kalinka a. h./Peter Vaňouček

Veková vhodnosť: 12+

Dĺžka predstavenia: 60 minút

Divadelné predstavenie:

Opití

Štvrtok, 21. decembra, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Súčasný text (Opití) jedného z najznámejších súčasných ruských dramatikov, výnimočného i rozporuplného Ivana Vyrypajeva, spája niekoľko osudov v jeden večer. Čo, ak sa Boh prihovára k svetu cez tých, ktorí sú opití? Obyčajní ľudia opantaní chvíľou slobody a pravdy prežívajú v alkoholickom opojení momenty, ktoré posúvajú hranice, menia ich životy a vytvárajú množstvo komických, no mrazivo úprimných situácií.

Divadelné predstavenie:

Sexuálna perverzita v Chicagu

Piatok, 22. decembra, 19:00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske.
Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov.

Výstava:

Poézia a performancia. Východoeurópska perspektíva

Piatok, 22. decembra, 18.00 hod., Nová synagóga v Žiline

Diela, projekty a akcie štyroch desiatok umelcov, básnikov a zoskupení z krajín východnej Európy nájdete od piatka 22. decembra 2017 v zrekon­štruovanej Novej synagóge v Žiline. „Pod názvom “Poézia & performancia. Východoeurópska perspektíva” sa otvorí nová veľká výstava. Medzi vystavenými umelcami sú autori z neoficiálnej alebo čiastočne tolerovanej scény v bývalých socialistických štátoch, ale aj súčasní umelci. Spoločné majú to, ako spájajú poéziu so živou akciou a spoločenským postojom.

  • Výstava potrvá do 10. marca 2018 a pozrieť si ju môžete každú stredu – nedeľu od 13.00 do 19.00 hod.

Program Vianočných trhov

18.12.2017 – pondelok

  • 18:00 – Závadské ženy

19.12.2017 – utorok

  • 18:00 – Adventure Strings

20.12.2017 – streda

  • 17:00 – Škola hokeja s MSHK Žilina

21.12.2017 – štvrtok

  • 18:00 – FS Rozsutec
  • 19:15 – Balkansambel

22.12.2017 – piatok

  • 20:00 – DJ Štaffo

23.12.2017 – sobota

  • 19:00 – Quepaso
  • 20:30 – Ditch the Fridge

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM