Soňa Vanovčanová Kultúra

Využite pekné počasie a neseďte cez prvý jarný víkend doma: Tipy zo Žiliny

Tento víkend bude prvým jarným v tomto roku. Neseďte preto doma a choďte sa odreagovať na rôzne podujatia v našom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Využite pekné počasie a neseďte cez prvý jarný víkend doma: Tipy zo Žiliny
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Knihárska dielňa

Piatok, 22. marca, od 17.00 – 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Marec sa považuje za mesiac knihy a o knihe bude aj naša marcová potulka. To, či je kniha dobrá, sa dozvieme v jej vnútri, ale svoj osobitý príbeh má aj jej väzba. Ručné viazanie kníh je remeslom, pri ktorom sa väzba stáva umeleckým dielom. Toto veľmi staré remeslo má svoju tradíciu aj v Žiline, kde pôsobil Ján Vrtílek, ktorý patril k najvýznamnejším predstaviteľom umeleckej knižnej väzby. Jeho tvorba aj v súčasnosti patrí medzi ojedinelé skvosty v oblasti knižnej väzby a v tejto tradícii dnes pokračuje jeho dcéra Ľudmila (Lida) Mlichová, ktorá je držiteľkou viacerých slovenských i medzinárodných ocenení.

Príďte sa dozvedieť viac o výrobe knižnej väzby a vypočuť si príbeh knihárskej dielne v Žiline priamo od Lidy Mlichovej a tiež nahliadnuť do jej dielne a vidieť tak umelecké diela, ktoré vzišli spod jej rúk.

Enjoy Friday s Olga Ryazanova

Piatok, 22. marca, od 22.15 hod., ★enjoyclub

V piatok 22. marca sa vidíme v *enjoyclub-e v piatkovej atmosfére spolu svami a so skvelou a krásnou DJ-kou OLGA RYAZANOVA. Počer večera vystúli aj Bidlo a.k.a. Aqua a Deam Exclusive Show.

Pálenie Moreny

Sobota, 23. marca, od 14.15 hod., Obecný úrad Strečno

Tvorivá dielňa spod Strečna a obec Strečno pozývajú na Pálenie Moreny, ktorú na strečniansky spôsob upáli, do vody hodí a pekným spevom Jar privíta ĽH Parta.

Pálenie Moreny bude spojené s mini súťažami pre deti, veľkonočnými trhmi a tvorivými dielňami pre deti v sále kultúrneho domu, kde vás bude sprevádzať príemná hudba a moderátor Mirec Horváth. Nebude chýbať ani hľdanie zlatého vajíčka v parku pri obecnom úrade a tombola. Pre nebíčko v papuľke budú pripravené domáce koláčiky, šišky, klobásky, medovinka či varené vínko.

Kutilská dielňa (nielen) pre ženy

Sobota, 23. marca, 13.00 – 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Do-it-herself: Kokedama
Kokedama (alebo machová guľa) je japonské umenie tvarovania koreňov rastlín do hlinenej gule pokrytej machom a zviazanej motúzom. Pochádza zo 17. storočia a je odnožou bonsají. Tento workshop je určený pre tie a tých z vás, ktorí si chcete precvičiť trpezlivosť a nebojíte sa zašpiniť ruky od hliny. Výsledkom našej práce bude rastlinka zasadená v machovej guľke, ktorú si môžete zavesiť zo stropu alebo vložiť do misky ako výnimočný živý objekt. V prípade záujmu o účasť je potrebná registrácia vopred mailom na nienke@stanica.sk.

Prednáška

Nedeľa, 24. marca, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Whiskyho cestovateľské kino: Maroko
6.000 km najazdených po celom Maroku, šialený Marakéš, Féz a labyrint uličiek jeho obrovskej mediny, výstup na štvortisícový Jebel Toubkal, atlantické aj stredozemné pobrežie, Veľký a Stredný Atlas, Ríf aj Antiatlas, Sahara, neopakovateľná atmosféra mestských aj vidieckych trhov, berberské dedinky v turistami neobjavených oblastiach, ale aj moderné bulváry veľkých miest… Aj o tomto bude reč na ďalšom Whiskyho cestovateľskom ki­ne.

Vyčistime si Hájik a Hradisko

Nedeľa, 24. marca, 13.00 – 17.00 hod., konečná zastávka pri Zámočku*

Dobrovoľníci spoločne popri prechádzke vyčistia " pľúca Hájika " – oddychovú a relaxačnú zónu Hradisko. Vrecia a rukavice budú zabezpečené.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM