Iveta Hrabovská Rôzne

Vyťahujte žabky a plavky: Cez víkend bude konečne horúco

Ak máte v pláne ísť cez víkend niekam do prírody, tak si nezabudnite kraťasy a slnečné okuliare. Má byť krásne počasie, s teplotou do 30°C.

Ukážkový víkend[/size][/co­lor]

Nad Slovensko bude zasahovať tlaková výš, čo znamená, že pred nami je pekný slnečný víkend bez zrážok. V sobotu má byť v našom kraji polooblačné počasie a teplota sa vyšplhá na 26°C.

V nedeľu výraznejšie pocítime prílev horúceho vzduchu od juhozápadu, pretože pri jasnom až polojasnom počasí teplota vystúpi na 29°C. Teplejšie, v porovnaní s predchádzajúcimi dňami, bude i v noci. V noci klesne teplota vzduchu v sobotu aj v nedeľu na 17 až 12, na severe okolo 10 st.

Od pondelka trópy[/size][/co­lor]

Podľa meteorológov bude začiatkom budúceho týždňa do strednej Európy od západu prúdiť veľmi teplý vzduch. „Prejaví sa to ďalším vzostupom nočnej aj dennej teploty vzduchu. V noci bude zväčša 20 až 15 st, cez deň tropických 30 až 36 st a nedá sa vylúčiť, že ojedinele bude i teplejšie,“ píše na stránke SHMÚ.

V Žiline padol 8-ročný rekord[/size][/co­lor]

Začiatok júla bol v znamení teplotných rekordov. Najvyššia teplota sa zaznamenala v obci Kuchyňa pri Malackách, kde teplota 2. júla dosiahla 36,1°C a prekonal sa tak rekord z roku 1990. Na letisku v Žiline bolo pokorené maximum z roku 2003, keďže teplota sa tam vyšplhala na 33,2°C.

Pite a myslite na starých a deti[/size][/color]

Počas horúčav by sme sa mali vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu, lebo teplota vonku sa vyrovnáva teplote tela a vtedy už má organizmus problém s termoreguláciou. Organizmu pomôžu minerálky či obyčajná voda z vodovodu a vyhýbajte sa akémukoľvek alkoholu.

Dospelý človek by mal vypiť aspoň štyri litre tekutín. Starí ľudia a deti majú zníženú potrebu príjmu tekutín, preto je potrebné im pitie pripomínať. Dieťa by za deň malo vypiť 100–150 ml tekutiny na kilogram hmotnosti.

AKTUÁLNY VÝVOJ POČASIA ZO ŽILINY A OKOLIA NÁJDETE [link=http://www­.zilina24.sk/we­ather.php]TU[/lin­k]!

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137800_RA­DY-A-TIPY:-Ako-sa-schladit-v-horucavach---]RADY A TIPY: Ako sa schladiť v horúčavách…[/lin­k] [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137864_V-Ziline-padol-60-rocny-rekord:-Ortut-vystupila-na-34,2-%C2%B0C!]V Žiline padol 60-ročný rekord: Ortuť vystúpila na 34,2 °C![/link] [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138366_Bacha-na-jedlo-v-horucavach:-Rady,–ako-si-nespackat-leto---]Bacha na jedlo v horúčavách: Rady, ako si nespackať leto…[/link] [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138177_Co-a-kolko-jest-v-letnych-mesiacoch]Čo a koľko jesť v letných mesiacoch[/link]

Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM