Webnoviny - Rôzne

Výstavba spaľovne pri Žiline by mala stáť 60 mil.

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Pri Žiline v katastrálnom území Mojšova Lúčka by mala vyrásť spaľovňa odpadu za približne 60 mil. eur. Postaviť ju plánuje vo svojom areáli Veterinárna asanačná spoločnosť, s.r.o. (VAS). Ako sa uvádza v zámere zverejnenom na portáli www.appril.com, výstavbou spaľovne chce investor začať v roku 2012, pričom ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr.

„Realizáciou investície s uvedeným technickým riešením sa dosiahne ekologické a energetické zhodnotenie odpadu produkovaného v spádovej oblasti s využitím všetkej vyrobenej pary na výrobu elektrickej energie a tepla,“ uviedol investor v investičnom zámere, ktorý už predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA). Ročne by mohla spoločnosť vyrobiť 40 až 47 tisíc megawatthodín elektrickej energie a ročne dodať pre vlastnú spotrebu ako aj pre iných odberateľov 320 tisíc gigajoulov tepla. Vďaka investičnému zámeru by sa mal navýšiť počet pracovníkov spoločnosti VAS zo súčasných 80 na 123.

Investor v predloženom investičnom zámere uvažuje nad troma variantmi. Podľa prvého by spoločnosť postavila klasický roštový kotol na spaľovanie odpadu s ročnou kapacitou 80 tisíc ton odpadu. Pri druhom variante uvažuje investor s výstavbou v dvoch etapách dvoch rotačných pecí, ktoré by spálili spolu 60 tisíc ton odpadu. V treťom variante navrhuje spoločnosť výstavbu tiež dvoch rotačných pecí na spaľovanie odpadu, ale bez etapizácie výstavby.

Spoločnosť VAS, s.r.o. vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR v roku 1993. Od apríla tohto roka je jediným spoločníkom vo firme VAS spoločnosť Mativa LTD. so sídlom v Seychelskej republike. Okrem podnikania v oblasti nakladania s nebezpečným odpadom má vo svojom predmete činnosti zahrnutú aj veterinárnu asanáciu, či výrobu živočíšnych múčok a kafilerických prvkov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM