Jozef Legéň Správy

Výstavba nových chodníkov v meste: K univerzite prejdú chodci bezpečnejšie

Študenti, ale aj návštevníci Bôrika, sa môžu cítiť na ceste na univerzitu či Veľký diel bezpečnejšie. Mesto vybudovalo nový chodník Univerzitnej ulice smerom od Ulice vysokoškolákov. Radnica plánuje vybudovanie aj ďalších chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba nových chodníkov v meste: K univerzite prejdú chodci bezpečnejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Dlho sa nielen študenti, ale aj návštevníci Bôrika sťažovali na zlé podmienky pre chodcov na Univerzitnej ulici. Chýbal tam chodník a jednosmerná cesta je tiež vo veľmi zlom stave. Chodci sa často museli uhýbať autám na úzkej ceste. Tento problém je však už minulosťou.

Mesto Žilina vybudovalo nový chodník pozdĺž Univerzitnej ulice smerom od Ulice vysokoškolákov na Veľký diel. Chodník zvýši bezpečnosť všetkých chodcov, ktorí smerujú z Vlčincov a od obchodných centier smerom do areálu Žilinskej univerzity a ďalej do Lesoparku Chrasť. V uplynulých mesiacoch prebehla oprava ulíc v Bytčici a v Zástraní, ako aj chodníkov na Hlinách III a na Hájiku. Pripravuje sa tiež čiastočná rekonštrukcia Bôrickej cesty.

Nový chodník na Univerzitnej ulici

Nový chodník na Univerzitnej ulici má dĺžku 170 m. „Asfaltobetónový“ povrch s hrúbkou 4–5 cm má rozlohu približne 500 m2 a celkovo sa minulo 60 ton asfaltu. Na vyrovnanie bolo použité kamenivo (drvené frakcie 0,22), pod ktorým je frézovaná „drva“ v hrúbke 10–15 cm.

„Tento chodník, ktorý na Univerzitnej ulici chýbal, sme vybudovali najmä pre bezpečnejší pohyb množstva študentov Žilinskej univerzity, ktorí sa presúvajú medzi univerzitou a internátmi, či obchodnými centrami, ale zároveň poslúži aj návštevníkom Lesoparku Chrasť, ktorí tak získajú ďalší bezpečný prístup do týchto „zelených pľúc“ Žiliny,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

Rekonštrukcie brzdia nevysporiadané pozemky

Mesto Žilina eviduje viaceré požiadavky občanov na vybudovanie ďalších chodníkov v rôznych mestských častiach, problémom však často bývajú nevysporiadané pozemky alebo veľké množstvo spoluvlastníkov, čo sťažuje ich vysporiadanie. Mesto nemôže budovať chodníky na pozemkoch, ktoré mu nepatria.

Nové chodníky

Okrem vybudovania nového chodníka na Univerzitnej ulici bola v máji vykoná súvislá výmena krytu ulíc Na záchrastí a Lipovecká v Bytčici. V júli boli na základe požiadavky občanov zrekonštruované chodníky na Puškinovej ulici (Hliny III) a vo „vnútrobloku“ na Baničovej ulici (Hájik). Vyasfaltovala sa taktiež jedna miestna komunikácia v mestskej časti Zástranie. V súčasnosti sa pripravuje čiastočná rekonštrukcia Bôrickej cesty pozdĺž Parku Ľudovíta Štúra v spolupráci so spoločnosťou SEVAK, a.s.

Čistenie 158 km chodníkov

Mesto Žilina vykonáva správu peších komunikácií v celkovej dĺžke 158 km. Odbor dopravy Mestského úradu v Žiline má na starosti okrem chodníkov a miestnych komunikácií aj vývoz malých smetných nádob. Strojné čistenie od zimného posypu a priebežné čistenie miestnych komunikácií stojí cca 300 000 € ročne. Strojné čistenie chodníkov a ručný zber nečistôt cca 250 000 € ročne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM