Jozef Legéň Kultúra

Výstava V dreve a kameni: V Martine sa predstavia rómski rezbári

Tvorbu amatérskych rómskych rezbárov Dezidera Fertőa a Jaroslava Cicku predstaví Múzeum kultúry Rómov na Slovensku pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov na výstave V dreve a kameni, ktorú dnes sprístupnia v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Martine.

Ilustračný obrázok k článku Výstava V dreve a kameni: V Martine sa predstavia rómski rezbári
Zdroj: TASR

Výstava je podľa nej pohľadom na dielo umelcov, ktorí do plastík zaznamenali život svojej komunity, ale i náboženské či historické motívy. „Na výstave sa predstaví 68 drevených plastík a reliéfov Dezidera Fertőa zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a 15 drevených a kamenných plastík Jaroslava Cicka zo zbierok Múzea kultúry Rómov na Slovensku. Obrazovým materiálom výstavu doplnilo Múzeum rómskej kultúry v Brne,“ kultúrno-propagačná manažérka SNM Milena Kiripolská.

Doplnila, že Dezider Fertő (1921–1996) pôsobil na Gemeri a jeho prvú výstavu plastík zorganizovalo Poľnohospodárske múzeum v Nitre v roku 1988. „Drevené plastiky a reliéfy Dezidera Fertőa sa sústreďujú na bezprostredný život členov gemerskej rómskej i nerómskej komunity, na ľudí, ktorých výtvarník dôverne poznal. Jaroslav Cicko (1939–2010) výtvarne pôsobil od roku 1978 v Turci, v Hornej Štubni. Aj on spočiatku do dreva zaznamenával každodenný dedinský život a ľudí zo svojho okolia. Neskôr tvorbu obohatil o kamenné plastiky, sakrálne námety a námety sprítomňujúce život Rómov v minulosti,“ dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku je špecializovanou zložkou SNM v Martine. „Toto pracovisko s celoslovenskou pôsobnosťou sa začalo formovať ako Dokumentačné centrum rómskej kultúry na Slovensku v roku 2002. V roku 2004 sa transformovalo na Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. Ako múzejné pracovisko v rámci zamerania kladie dôraz na výskumnú, akvizičnú, dokumentačnú, metodicko – odbornú, prezentačnú a kultúrno – výchovnú činnosť. Prezentuje históriu rómskeho etnika, rómsku kultúru a informuje o ich špecifikách,“ uzatvorila Kiripolská.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM