Iveta Hrabovská Rôzne

Vysoké horúčavy ohrozujú aj ryby: Hrozí im úhyn

Hlavne v potokoch s menším množstvom vody hrozí prehriatie potokov, a teda aj úhynu rýb. Zatiaľ čo pstruhy prežijú aj pri 25 stupňovej vode, lososovité ryby potrebujú maximálne 16°C.

Menšie množstvo vody v potokoch sa prehreje rýchlejšie. V prírodných podmienkach platí, že od určitej teploty vody (asi 14 °C) sa obsah kyslíka znižuje.

Ryba spotrebúva kyslík aj pri trávení prijatej potravy. Po nakŕmení sa spotreba kyslíka zvyšuje až o 100 %. **„Teda pri zvýšení teploty vody a znížení obsahu kyslíka vo vode, môže dôjsť u rýb k deficitom kyslíka a až k úhynu na nedostatok kyslíka,“ **priblížil Richard Štencl, ichtyológ z oddelenia ekológie tečúcich vôd Slovenského rybárskeho zväzu – Rady v Žiline.

Lososovité ryby potrebujú maximálne 16 °C[/color][/si­ze]

Optimálna teplota vody vhodná pre lososovité druhy rýb je u nás okolo 8 až 16 °C. [b]„Pstruh potočný môže krátkodobo prežiť aj teplotu vody 25 °C. Prežitie rýb ale závisí najmä na množstve rozpusteného kyslíka vo vode,“** doplnil Štencl.

Napríklad v Dunaji v časti obce Dobrohošť dochádza kvôli prepadu prepadu vody cez niekoľko prahov k jej silnému okysličeniu a napriek vyššej teplote vody tu lososovité ryby nachádzajú vhodné podmienky pre život. Štencl ešte zdôraznil, že v prípade, ak dôjde k ohrozeniu rýb, môžu rybárske organizácie v zmysle zákona urobiť mimoriadny výlov a ryby premiestniť do dostatočne okysličenej vody.

Žilina24/TASR

V Žiline padol 60-ročný rekord: Ortuť vystúpila na 34,2 °C! Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137864_V-Ziline-padol-60-rocny-rekord:-Ortut-vystupila-na-34,2-%C2%B0C!]TU[/link] Čaká nás horúci koniec týždňa. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137793_Pri­pravte-sa-na-tropicke-peklo:-Do-konca-tyzdna-nad-30-%C2%B0C!-]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM