Peter Klimant Správy

Vyrovnávanie sa so skazou po prietrži: V teréne aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia!

Pondelková prietrž mračien spôsobila mnohé problémy vo Vrátnej Doline. Organizátori známeho festivalu Jánošíkove dni sa pôvodne obávali, že pre tieto problémy budú musieť festival zrušiť. Nakoniec sa tak našťastie nestane.

Ilustračný obrázok k článku Vyrovnávanie sa so skazou po prietrži: V teréne aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia!
Zdroj: Webnoviny.sk

Horskí záchranári po obhliadke Vrátnej doliny z vrtuľníka konštatujú, že počas pondelkovej prietrže mračien sa premočená pôda odtrhla na päťdesiatich hektároch zo svahov Stien a Hromového a žľabmi sa vyvalila do doliny. Zrážkomerná stanica pri chate horskej záchrannej služby zachytila za trištvrte hodiny 65 litrov dažďovej vody na meter štvorcový.

Naposledy pred 166 rokmi

„Predpokladáme, že na hrebeni bola búrka ešte silnejšia. Na kúsku spadlo také veľké množstvo zrážok, že ten hlinený podklad, ktorý je na tom kameni, to neudržal a tým sklonom toho svahu odišiel do doliny. Bola to klasická prívalová vlna, trvalo to veľmi krátko. A v podstate všetky tie autá šli preto do rieky a aj tí ľudia utekali iba do bokov, pretože tomu sa nedalo ujsť. To nikto nemohol očakávať,“ povedal náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

Podľa Ondruša podobnú povodeň ako v pondelok zaznamenali v Malej Fatre pred 166 rokmi, keď vytopilo osadu Štefanovú. „Nemusí sa to stať ďalších 150 rokov, môže sa to stať o rok znovu. Príroda je stále mocnejšia ako my,“ dodal.

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru ďalšie ničivé zosuvy vo Vrátnej doline nehrozia. „Počas stredajšieho preletu nad oblasťou hasiči a horskí záchranári zistili, že sa v lokalite nenachádzajú nahromadené kamene, skaly ani pôda, a preto nehrozia ďalšie zosuvy,“ uviedla Farkasová. V stredu už prezreli všetky v nánosoch uviaznuté a zdemolované autá, našťastie v nich nikto nebol.

Vojaci mostným tankom premostia zničenú cestu

I naďalej vo Vrátnej doline pomáhajú vojaci. Starosta Terchovej ich požiadal o zabezpečenie premostenia vodou zničenej cesty. Vojaci tak umožnia presun ťažkej techniky záchranných zložiek do Vrátnej doliny, takže záchranári budú môcť pokračovať v odstraňovaní následkov živelnej pohromy a prehľadávaní postihnutého územia. Vojaci na premostenie použijú mostný tank aj s mostovkou a príslušnú odbornú obsluhu.

„Samozrejme, ak si situácia bude vyžadovať ďalšiu pomoc zo strany ozbrojených síl, sme pripravení promptne reagovať na dané požiadavky,“ povedal minister obrany Martin Glváč. V postihnutej oblasti naďalej pomáhajú aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí už od utorka 22. júla zásobujú povodňou odrezaných obyvateľov osady Štefanová. Zároveň im zabezpečujú aj dopravu priamo do Terchovej.

Bude aj pitná voda

Pôvodne po pondelkovej prietrži mračien organizátori uvažovali o zrušení Jánošíkových dní, medzinárodný folklórny festival vo štvrtok večer štartuje a podľa starostu Terchovej je pripravený na sto percent. Jedine nedeľný konský vozový sprievod pôjde netradičnou trasou, keďže cestu vo Vrátnej doline zničila prívalová voda.

V Terchovej sa po pondelkovej búrke podarilo obnoviť dodávku pitnej vody a v Tiesňavách na začiatku Vrátnej postaviť provizórny pontónový most, ktorý umožní návštevníkom festivalu ubytovať sa aj v hoteloch v spodnej časti Vrátnej doliny v osade Štefanová či lokalite Sokolie. „Túto časť cesty sme potrebovali sprejazdniť, aby tam počas Jánošíkových dní mohli ľudia bývať v hoteloch. A v sobotu tam máme aj svadbu,“ povedal starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Prívalová voda roztrhla vodovod a preto bol najväčší problém s pitnou vodou. „Vodári tam urobili nejaké provizórne prepojenie, aby sme z Krivánskej Rizne vedeli zásobovať rezervoár, ktorý máme v Sokolí,“ dodal terchovský starosta.

Výnimočná historická udalosť

Štvordňový folklórny festival každoročne pritiahne do Terchovej desaťtisíce ľudí, program 52. ročníka má prepojiť Terchovú s Európou. Vlani v decembri bola totiž Terchovská muzika zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. „A my chceme, aby táto výnimočná historická udalosť zarezonovala aj počas tohtoročných Jánošíkových dní. Chceme Terchovú prirodzene prepojiť s Európou, ako si to UNESCO vyžaduje a ako sa to aj patrí urobiť. Pretože Terchová nikdy nebola izolovaný kultúrny fenomén a Terchovská muzika už dávno nepatrí iba Terchovcom,“ povedal šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.

O program 52. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu sa od 24. do 27. júla postará takmer 1100 účinkujúcich zo Slovenska, Turecka, Lotyšska a Česka. Na štyroch pódiách sa predstavia v 27 programoch. „Opätovne budú mať Jánošíkove dni tri galaprogramy – v piatok večer terchovský, v sobotu večer medzinárodný a v nedeľu regionálny. Aj tieto tri galaprogramy budú prepojené myšlienkou UNESCO, pretože sa v nich predstaví viacero účinkujúcich, ktorí majú významný podiel na tomto úspechu Terchovskej muziky,“ dodal Cabadaj. Popri dominujúcom folklóre nebudú chýbať ani iné hudobné žánre, výstavy, ukážky ľudových remesiel, hľadanie pokladu či razenie Jánošíkovho dukáta a tiež ohňostroj.

Foto: sita

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM