Iveta Hrabovská Kultúra

Vypredaný KioSK: Festival odvážneho diváka žne úspech

Rozmýšľali ste nad tým, že sa pôjdete pozrieť na prehliadku nového slovenského divadla a tanca KioSK? Ak ste zaváhali, tak ste urobili chybu. Tohtoročný piaty ročník je totiž najúspešnejší, o čom svedčia vypredané sály a ľudia čakajúci v radoch...

Počas štyroch dní ponúka KioSK dvanásť aktuálnych inscenácií od slovenských a zahraničných umelcov z Belgicka, Viedne, Čiech a Poľska. Na svoje si prídu odvážni návštevníci, ktorí môžu vlastným pričinením okoreniť priebeh deja. „Tento piaty ročník je naozaj iný. Máme úplne vypredané sály a filmové projekcie, z čoho sa veľmi teším,“ povedala riaditeľka festivalu Martina Filinová.

Malý trh a burza kuriozít[/size][/co­lor]

Novinkou KioSKu je Malý trh, ktorý bude prebiehať celú sobotu v parku pod Rondlom. Na svoje si prídu všetci, a to jedinečnými „home made“ produktmi. Kúpiť si môžete sezónne ovocie, zeleninu, mušt a kávu, syry, štýlové doplnky a drobnosti, ale aj divadelné knihy a časopisy.

Organizátori upozorňujú aj na jedinečný stánok s divadelnými rekvizitami. „Ak máte doma knihy, časopisy, DVD-čka, ktoré sa týkajú divadla a tanca, rovnako i bábky, kostýmy, či rôzne iné umelecké rekvizity, ktoré by ste chceli vymeniť či podarovať, prineste ich do tohto stánku," dodala Filinová. Cieľom tejto akcie je vytvoriť miesto, kde niekto odloží zdanlivo nepotrebnú vec a iný v nej nájde potešenie.

Čo by ste ešte mali vidieť[/size][/co­lor]

Festival je vo svojej polovici a na všetkých odvážnych je pripravených ešte niekoľko lahôdok. „Ja by som odporúčala sobotné predstavenie Much more than nothing. Určené je pre širšie spektrum ľudí, nie len pre náročných divákov,“ prezradila Filinová. Pôjde o riadny úlet a šou mladých slovenských choreografov žijúcich v Bruseli. „Vtipne a citlivo budú spolu s tanečnicami skúmať hranicu medzi umelo vytvorenou ilúziou a realitou,“ dodala.

**Čo by ste určite nemali v sobotu prepásť, je záverečná party Malalata sound system. **Dvaja dj-i skombinujú nekombinovateľnú hudbu Balkánu a mexickej cumbie, karibského reggae a francúzskeho swingu, tradičnej cigánskej hudby a slovenskej alternatívy. Svojím vycibreným vkusom poctili viac než dve stovky klubov a festivalov na Slovensku, Čechách, Poľsku a Nemecku.

Festival KioSK končí v nedeľu raňajším fórom. Pôjde o poslednú zo série diskusií s tvorcami inscenácií z predchádzajúceho dňa. Ak sme vás zaujali a chcete tento festival ešte vidieť, ponúkame vám kompletný program, ktorý nájdete [link=http://www­.kioskfestival­.sk/program/]TU[/lin­k]

Foto: Natália Zajačiková

Kiosk
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM