Rôzne Správy

Vynálezy v centre Žiliny: Navštívili ste Noc výskumníkov? FOTO

Každý z nás niekedy niekedy niečo skúmal a objavoval. Aj o tom bola téma tohtoročného podujatia Európska noc výskumníkov v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Vynálezy v centre Žiliny: Navštívili ste Noc výskumníkov? FOTO
19
Galéria

Dostať vedu do povedomia širokej verejnosti a predstaviť reálnu činnosť vedcov je hlavným cieľom Európskej noci výskumníkov, ktorá sa v piatok konala v Aupark Shopping Centre v Žiline.

Téma tohtoročnej noci výskumníkov bola Vedci v nás. „Má v ľuďoch evokovať spomienku, že každý z nás niekedy niečo skúmal, objavoval a bol vedec. A že každý človek môže nejakým spôsobom prispieť nápadom k pokroku celého ľudstva,“ povedala koordinátorka podujatia pre Žilinu Miroslava Konrádová.

Návštevníkom sa podľa nej predstavili vedecké stánky a prezentácie Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA), Univerzity Komenského v Bratislave, ale aj inovatívne firmy ako CEIT či agentúra pre podporu inovácií – SIEA.

Noc výskumníkov predstavila najnovšie vynálezy študentov UNIZA – napríklad elektrickú štvorkolku, dron, ktorý doručuje zásielky či roboty, ktoré dokážu rozoznávať ľudskú tvár a reagovať na pohyb a hlasové povely človeka. Navštevníci si mohli vyskúšať aj prácu kriminalistu – odobrať odtlačky prstov, zaistiť stopu obuvi či zastrieľať si zo špeciálnej laserovej vzduchovky.

Výskumník katedry energetickej techniky Strojníckej fakulty UNIZA Peter Pilát vysvetľoval meranie tepelnej pohody. „Máme päť tepelných sond, na ktorých dokážeme merať rýchlosť vzduchu, teplotu aj vlhkosť. Sú to parametre tepelnej pohody a určujú, ako sa cítime v danom prostredí. Keď je napríklad niekomu zima a zvýšime teplotu, to neznamená, že mu začne byť hneď teplo. Ak je tam prievan, tak pocitová teplota je niečo úplne iné ako nameraná teplota. Všetky parametre musíme nejakým spôsobom nastaviť, aby sa väčšina ľudí v danom priestore cítila v tepelnej pohode,“ vysvetlil Pilát.

Záujem budil aj stánok s 3D tlačiarňami. „Určite uľahčia prácu, hlavne, čo sa týka prototypov a vývoja. Vývojár si dokáže navrhnúť model a nemusí čakať na externého dodávateľa. Vie si ho v kancelárii vyrobiť sám,“ dodal študent Fakulty riadenia a informatiky UNIZA Daniel Žuffa s tým, že žiaci sa najviac zaujímali o to, či si môžu dať niečo vyrobiť a koľko to stojí.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM