Igor Petrík Rôzne

Vychytené lokality na bývanie v Žiline: Kde a aké byty idú najviac na dračku?

Kúpa bytu je stále aktuálnou témou aj pre mnohých Žilinčanov. Cena v meste sa líši nielen od počtu izieb a rozlohy, ale aj jednotlivých sídlisk. Pozrite, kde idú najviac na dračku.

Ilustračný obrázok k článku Vychytené lokality na bývanie v Žiline: Kde a aké byty idú najviac na dračku?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Väčšina Žilinčanov, ktorí si chcú kúpiť byt, preferuje sídlisko Hliny a centrum mesta, zvlášť bulvár. „Samozrejme tomu prislúchajú aj ceny nehnuteľností. Keď nie bulvár tak sa ľudia zvyknú ťahať ďalej na Hliny, prípadne na Bôrik, kde sú však viac rodinné domy,“ povedal Michal Potaš, výkonný riaditeľ Reality Alpia.

Najviac lákajú dvojizbové byty

Podľa Martina Gřešeka z realitno – obchodnej agentúry Pegis je v súčasnosti najväčší záujem o dvoj a trojizbové byty „Ceny sú rozdielne podľa výmery, lokality a stavu bytu, rekonštrukcia a jej rozsah. Ceny sú v rozpätí od 50 do 65-tisíc za dvojizbový a od 60 do 75– tisíc za trojizbový byt.“

Veľký dopyt je však podľa Michala Potaša i po jedno izbových bytoch. „Tých je ale v ponuke málo. Rodiny preferujú trojizbové byty, no je veľa klientov, ktorí si chcú kúpiť dvojizbový. Závisí to od typu klienta. Štvorizbové byty sú menej žiadané.“ Dodal, že v poslednej dobe ich spoločnosť predala najviac práve dvojizbových bytov.

Čo sa týka stavu bytu, prevláda záujem o tie v pôvodnom stave, zhodujú sa obaja makléri. „U mladších záujemcov prevláda dopyt po bytoch v pôvodnom stave, aby si ich upravili podľa svojich predstáv,“ povedal Martin Gřešek. „Sú lacnejšie a prerobiť si ich vedia podľa seba. A svojpomocne ich to všetko bude stáť menej peňazí,“ doplnil Michal Potaš. Zároveň upozornil, že je aj veľa klientov, ktorí nemajú záujem, alebo čas prerábať a vyhľadávajú už kompletne prerobený byt. „Musím povedať, že v poslednej dobe sme zaznamenali nárast počtu klientov zo záujmom o prerobené byty.“

Celkovo však záujem o byty v poslednej dobe stúpa, čo je dôsledkom priaznivej situácie na trhu úverov. Práve hypotekárne úvery, v kombinácii s inými formami, či už s peniazmi v hotovosti, alebo inými úverovými produktmi sú najčastejšia forma financovania kúpy bytov, zhodujú sa obaja odborníci. To sa prejavilo aj na klientele. „V prípade bytov sú to mladší ľudia, ktorí sa chystajú založiť si rodinu,“ povedal Marek Gřešek.

O niečo opatrnejší bol Michal Potaš. „Ak potrebujete jednoznačnú odpoveď poviem, že najčastejšie kupujú mladé rodiny a predávajú starší ľudia. No nemyslím si, že sa to dá takto jednoznačne určiť.“

Hájik v kurze nie je

K lokalitám, ktoré veľmi nelákajú, patria podľa Michala Potaša tie na opačnej strane širšieho centra ulice Hollého, Sasinkova a okolie. A to kvôli neprispôsobivým občanom. „Veľa klientov tiež nechce byty na Hájiku pre jeho väčšiu vzdialenosť od centra. Musím však povedať, že sú aj klienti, ktorí hľadajú byty iba na Hájiku pre pekné prostredie. A je to najnovšie sídlisko v Žiline.“ Dodal, že ceny bytov na Hájiku sú však mierne nižšie ako ceny na ostatných žilinských sídliskách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM