Správy

Vychádza unikátna publikácia: Mapuje históriu Múzea kysuckej dediny

Kniha je autentická aj vďaka pamätníkom, ktorí spomínajú napríklad na to, ako sa pri vzniku skanzenu potýkali s pravou kysuckou zimou.

Ilustračný obrázok k článku Vychádza unikátna publikácia: Mapuje históriu Múzea kysuckej dediny
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Prenesené Kysuce je názov novej publikácie, ktorú vydáva Kysucké múzeum v Čadci pri príležitosti 40. výročia od sprístupnenia Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea Miroslava Jančulová.

Priestor na zamyslenie

Doplnila, že publikáciu zostavili pracovníci múzea Marián Liščák a Mário Janík. „Na 253 stranách prinášajú doteraz najkomplexnejší pohľad na Múzeum kysuckej dediny. Čitateľom chcú prostredníctvom knihy predstaviť všetky dostupné informácie, či už z archívneho výskumu alebo od žijúcich pamätníkov. Prostredníctvom spomienok a osobného pohľadu ich pamätníci prenesú do čias, keď bol skanzen ešte len odvážnou myšlienkou na papieri a svet dreveníc bol všade navôkol,“ uviedla Jančulová.

Podotkla, že kniha je unikátna z viacerých hľadísk. „Ide o prvú väčšiu publikáciu venovanú kysuckému múzeu v prírode. V šiestich kapitolách prináša komplexné informácie o histórii kultúrnej pamiatky, o etapách jej architektonického vývoja, prestavbách, kysuckých stavbách, ale i výsledkoch a súčasnom stave. Nejedného čitateľa prekvapí výberom objektov, ktoré podľa pôvodnej koncepcie mali stáť v skanzene, a poskytne mnoho priestoru na zamyslenie. Pretože z celej plánovanej expozície nebola vybudovaná ani jedna tretina a, žiaľ, niektoré stavby už neexistujú,“ dodala hovorkyňa Kysuckého múzea.

Autentické príbehy

Pridanou hodnotou Prenesených Kysúc sú podľa nej jedinečné spomienky zamestnancov, ktorí v skanzene prežili významnú časť života a zanechali v ňom kus svojho srdca.

„Dočítate sa, ako sa potykali s pravou kysuckou zimou, zlou pracovnou morálkou a rôznymi problémami, ktoré im sťažovali budovanie skanzenu. Samozrejme, nebolo všetko len čierne, v ich spomienkach sa nájde aj mnoho úsmevných príhod. Jedinečnosť publikácie spočíva aj v množstve vzácnych fotografií z archívu Kysuckého múzea, ale aj zo Štátneho archívu v Žiline, pobočky v Čadci, ktoré sú publikované prvýkrát,“ uzavrela Jančulová.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM