Iveta Hrabovská Rôzne

Vodiči POZOR: Už druhý deň musíte mať nové lekárničky

Ak nemáte v aute nový typ lekárničky, môžete skončiť s mastnou pokutou. Od 1. augusta totiž platí povinnosť každého šoféra vlastniť nový, oranžový typ autolekárničky.

Hlavným rozdielom je, že sa v novom type nemusí nachádzať dezinfekčný roztok s rozprašovačom a PVC rúška. Lekárnička zároveň obsahuje kartu prvej pomoci.

Kritéria novej lekárničky[/si­ze][/color]

Nové lekárničky sú vyrobené z materiálu, ktorý je nepremokavý, prachuvzdorný a je odolný voči teplotným rozdielom od 20°C až +60°C,

Obal je opracovaný s povrchovou úpravou, ktorá sa nedá oddeľovať , aby vonkajšie označenie lekárničky, ktoré je jej neoddeliteľnou súčasťou, vydržalo na povrchu počas celej doby používania lekárničky,

Obal má oranžovú farbu podľa normy RAL 2003,2004, 2008, 2009, 2010 alebo 2011 na celom jeho povrchu. Na lícnej strane obalu, v strede je umiestený rovnoramenný biely kríž s minimálnou veľkosťou 7 cm, pre motolekárničku s minimálnou veľkosťou 4 cm.

Čo ošetríte[/size][/co­lor]

Obsah lekárničiek pre osobnú dopravu, nákladnú dopravu a pre hromadnú dopravu je určený najmä na ošetrenie malých rán a odrenín, ošetrenie rán, popálenín a krvácania, ošetrenie zlomenín a poranenia kĺbov, ochranu záchrancu a postihnutého pred šírením nákazy pri ošetrení a resuscitácii.

4 časti lekárničky[/si­ze][/color]

Obsah lekárničiek je rozdelený do štyroch samostatných modulov, na každom obale sú názvy:

  • Pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu
  • Malé rany, odreniny
  • Veľké rany, krvácanie, popáleniny
  • Zlomeniny, poranenia kĺbov

Na každom obale modulu lekárničky je zároveň dátum spotreby, označenie príslušného modulu má vydržať na povrchu po celý čas používania lekárničky, obal má zaručovať aj vhodné uloženie a uchovávanie obsahu tak, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, vyžaduje sa hladká povrchová úprava, mal by byť z materiálu, ktorý zaručí rýchlu a jednoduchú dostupnosť použitia obsahu.

Žilina24/automix Foto: lekarnicky.sk

nova autolekarnicka
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM