Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkendový program v Žiline: Poďte sa zabávať

Predposledný októbrový víkend prináša pestrú paletu akcií. Zabavia sa nielen dospelí, ale aj deti. Nazrite...

Ilustračný obrázok k článku Víkendový program v Žiline: Poďte sa zabávať
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ožijú povesti?

Piatok, 19. októbra, o 17:00 hod., Kostol sv. Barbory

Ďalšia zaujímavá potulka naším mestom. Jedná sa o druhé pokračovanie úspešnej potulky o povestiach a legendách o Žiline. „Potulkári“ sa stretnú pred Kostolom sv. Barbory, ich kroky potom budú viesť cez štvrť Frambor a prehliadku ukončia v priestoroch katakomb pod kostolom Obrátenia sv. Pavla Apoštola. Počas trasy však môžu stretnúť ďalšie bytosti, ktoré im prezradia úryvky z povestí.

Jesenný podvečer, hmla a šuchot lístia nám navodia tú pravú rozprávkovú náladu, kedy sa v svetle lampášov začnú objavovať bytosti zo sveta povestí a legiend o Žiline. Už druhé pokračovanie slávnej potulky o živote kata, či o kliatbe tetky Agáty nás opäť vtiahne do zázračného príbehu postáv, ktoré boli súčasťou nášho mesta. Postavy ako svätá Barbora, či čarovná kováčova kobyla ožijú a pripomenú nám časy minulé, kedy kúzla, čary a hrdinské skutky boli v našom meste častým javom. Nazrieme do zákutia jedného z najkrajších barokových kostolov, zistíme kto vydával strašidelné zvuky v časti mesta zvanej Frambor a duch sestry Vincentky nám v gotických priestoroch pivníc pod  kostolom Obrátenia sv, Pavla Apoštola vyrozpráva zážitky zo sirotinca. Možno stretneme obra Drúkohlúba, ale nechajme sa prekvapiť.

Benjamin Jarrett & Jan Bárta

Piatok, 19. októbra, o 19.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Benjamin Jarrett: Spring cleaning & Jan Bárta: Pitch
Stretnutie dvoch divadelných tvorcov, rôzne nazerajúcich na mužskú individualitu v súčasnej tekutej spoločnosti. Spring Cleaning je rituálna fraška Jarrettovej spoločensky-sexuálnej skúsenosti, s použitím konkrétnych piesní a zvukových útržkov, ktoré sú spúšťačom týchto spomienok. Inscenácia je nahliadnutím na autorovu zraniteľnosť voči bežným kultúrnym normám. Druhým predstavením je sólo Jana Bártu Pitch. Čo vlastne presne upútava našu pozornosť? Nakoľko sa musíme sústrediť, aby sme vnímali určitý objekt alebo dej? Platí zabehnutá rovnica, že našu primárnu pozornosť upútava najmä nápadnosť, neočakávanosť a originalita? S

Harmónia

Piatok a Sobota, 19. a 20. októbra, Hotel Slovakia

Festival zdravého životného štýlu je 2-denné inšpiratívne podujatie, ktoré sa v Žiline koná od roku 2011. Veľká oslava zdravia, krásy; prepojenie tela i duše, osobnostného a duchovného rozvoja. Príjemná atmosféra, podobne naladení ľudia a miesto, kde dostanete tipy a rady, ako svoj život prežiť šťastnejšie, radostnejšie a spokojnejšie.

Hana (Hommage à Hegerová)

Piatok, 19. októbra, 16.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Hudobná inscenácia HANA je návratom žilinského divadla k väzbám, ktoré si ctí. Je veľkou poctou Hane Hegerovej, ktorá začínala svoju profesionálnu dráhu v päťdesiatych rokoch minulého storočia (1953–1958) práve na doskách žilinského divadla. Cez jej skladby, ktoré ukrývajú príbeh a tajomstvo, chceme hovoriť o vzťahoch a únikoch do intimity ticha a slov na hranici spievania.

Po rokoch

Sobota, 20. októbra, o 16.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Festival seniorských folklórnych súborov.

Bratislavské jazzové dni v Žiline 2018

Nedeľa, 21. októbra, Veľká sála, Mestské divadlo Žilina

Program šiesteho ročníka medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni v Žiline 2018 aj tento rok prináša do Žiliny veľké svetové jazzové osobnosti a sľubuje unikátne hudobné zážitky. Hlavný koncert festivalu sa opäť uskutoční v priestoroch Veľkej sály Mestského divadla Žilina v nedeľu 21. októbra od 18. hodiny.

Medzi hlavné hviezdy tohtoročného festivalu patrí energická afroamerická jazzwomanka a huslistka Regina Carter, ktorú bude na koncerte sprevádzať jedna z najdlhšie fungujúcich slovenských jazzových formácií, skupina AMC Trio.

Na festivale sa ďalej predstaví legendárne americké jazz fusion kvarteto Yellowjackets.

Poľsko – slovenské remeselnícke dni

Sobota – nedeľa, 20. – 21. októbra, od 10.00 hod., areál Budatínskeho hradu

Podujatie bude prezentovať tradičné ľudové remeslá a zvyky poľsko – slovenského pohraničného regiónu. V parku Budatínskeho hradu bude prebiehať kultúrny program. Folklórne súbory zo širokého okolia predstavia ľudové zvyky, tradície a umenie našich predkov. Atmosféru dotvoria remeselnícke trhy, na ktorých predstavia ľudoví umelci tradičné remeslá ako napríklad, drotárstvo, tkáčstvo, košikárstvo a mnohé iné. Súčasťou podujatia bude aj výstava pozostávajúca z tvorby súčasných umelcov a drotárskych remeselníkov ako aj výstava zo začiatkov drotárie, ktorá bude prezentovaná v novozrekonštru­ovaných priestoroch hospodárskej budovy Budatínskeho hradu. Pre širokú verejnosť bude pripravená škola drôtovania, v ktorej si budú môcť návštevníci vyskúšať prácu s drôtom pod vedením odborných lektorov.

Sexuálna perverzita v Chicagu

Sobota, 20. októbra, 19:00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM