Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend sa blíži: Na čo sa môžeme tešiť v Žiline?

Víkend je pred nami, a tak vám ponúkame prehľad najzaujímavejších podujatí, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Čaká vás divadlo, koncerty i folklór.

Ilustračný obrázok k článku Víkend sa blíži: Na čo sa môžeme tešiť v Žiline?
Zdroj: TASR

Detské sympózium: DTBZ workshop

Piatok – nedeľa, 10. – 12. november 2017, Stanica Žilina – Záriečie

Prípravné stretnutie dlhodobého projektu, ktorý v rovnocennej spolupráci prepája deti a súčasných experimentálnych hudobníkov. Workshop zaoberajúci sa podobami hluku a jeho vzťahom k informáciám, tiež trochu jazykovými teóriami a čarom technologických nedorozumení.

Pod vedením hudobníka Jiřího Suchánka sa dopracujeme k predstaveniu, ktoré bude uvedené v posledný deň workshopu – v nedeľu 12. novembra o 16.00 hodine.

Tanečné predstavenie: Lucia Holinová – Watch Now

Piatok, 10. november, 19:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Autorské tanečno-hudobné predstavenie dvoch tanečníkov so živou hudbou reaguje na tému sledovania, zbierania informácií a manipulácie záznamov. Koncept predstavenia je inšpirovaný súčasným pohľadom na civilizačný fenomén straty súkromia.

Muž a žena a ich vzťah. Prenasledovanie, manipulácia, dotyky, odmietanie, kontakt, ubližovanie, neschopnosť emócií či prejavov a vzájomné nepochopenie. Každý z nich si dotyky, pohľady a gestá vysvetľuje inak cez nánosy vzorcov, v ktorých sa musia pohybovať.

Koncept a réžia: Lucia Holinová
Choreografia: Daniel Raček, Lucia Holinová
Účinkujú: Magda Čaprdová, Daniel Raček, Vlado Holina, Sandra Tordová

Folklórne podujatie: Porubské drápačky

Sobota, 11. november, 16.00 hod., Kultúrny dom v Kamennej Porube

Prídite si vychutnať čaro párania peria a tajomných príbehov. Príďte si zaspomínať, ako sa kedysi drápalo perie. Čaká nás večer plný dobre nálady, muziky a spevu. Podávať sa budú pampúšky, moravské koláče, varené víno a čaj s rumom.

Organizátorom podujatia je Únia slovenských žien a Senior klub v Kamennej Porube.

Koncert: Zoči voči tour 2017

Sobota, 11. november, 20:00 – Rybičky 48, 21:00 – ZOČI VOČI, Smer Music Bar, Žilina

Kapela Zoči Voči pripravuje nový album. Ešte pred vydaním 5. štúdiovky však poteší svojich fanúšikov na Slovensku aj v susedných Čechách informáciou o šnúre s kamošmi z kapely Rybičky 48.

Koncert: Peter „Petiar“ Lachký

Piatok, 10. november, 19.00 hod., Café Republika, Žilina

Slovenský pesničkár a stand-up komik, ktorého žilinčania poznajú skôr z vystúpení s improvizačnou skupinou 3T sa predstaví vo svojom sólovom pesničkárskom koncerte.

Kutilská dielňa (nielen) pre ženy: Šitie na stroji

Sobota, 11. november, 10.00 – 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kdekto má doma šijací stroj. Svoj, po mame, či po babke. A kdekto si občas potrebuje skrátiť nohavice alebo zašiť dieru na obľúbenej taške. Lenže ako na to? Doneste si svoj stroj na Stanicu! Lektorka pre túto dielňu, pani Hanka Lysičanová, vám ukáže, ako sa navlieka niť, tá vrchná aj tá spodná, na čo slúžia všetky tie koliečka a gombíky a prevedie vás všetkými druhmi stehov a základmi šitia na stroji.

V prípade, že žiadny šijací stroj nemáte, ale chceli by ste s nami šiť, dajte nám vedieť. Skúsime vám nejaký zohnať.

Prihlasovanie mailom na nienke@stanica.sk.

Tanečné vystúpenie: Fantázia orientu 2017

Sobota, 11. november, 18.00 – 20.30 hod., Dom odborov

X. ročník okúzľujúcej show plnej orientálnej hudby, tanca, krásnych tanečníc a exotiky … Svoje tanečné umenie predstaví približne 60 tanečníc zo Slovenska.

Organizátorky podujatia: Mona Abir (Monika Kosecová) a Suhayla (Oľga Galia) s pomocou AMAR bellydance group Žlina a ďalší ..
Pozvanie prijali: hosť večera: Rashee/India
Skupiny: Oriental Essence / Bratislava, Orientalico / Ružomberok, Ishtar dancers / Trenčín, Shams / Piešťany, Raks Farah / Trnava, Amirah / Turčianske Teplice, Mitis Dea / Žilina, Zeina CVČ/ Žilina, Brusničky CVČ/ Žilina, Amar bellydance group / Žilina, a ďalší ..

Divadelné predstavenie: Smith & Wesson

Sobota, 11. november, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Slávny taliansky autor Alessandro Baricco už viac ráz potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov. Jeho hra Smith & Wesson pripomína, že umelecká forma je najmä umeleckou fikciou a opisuje aj to, čo je nepravdepodobné. Hrdinovia drámy sa rozhodnú narušiť zdanlivý pokoj svojich životov, za ktorým sa skrýva ich strach a opúšťajú pohodlnú pozíciu pozorovateľov. Okolnosti ich donútia podstúpiť riziko a zažiť najväčšie dobrodružstvo, v ktorom ide o ľudský život.

Párty: Deeper Sounds of House, vol. 4

Sobota, 11. november, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

V tento večer sa v bare na Stanici roztočia gramofóny a na nich platne v štýloch deep house, minimal a dub techno. Na ďalšom pokračovaní klubového večierku Deeper Sounds Of House zo svojich kufrov povyberajú tie najlepšie kúsky selektéri a dji Dash a Cornell zo stereodisco.sk, Richard aka DJ 08 a Adrian.

Už síce uplynul nejeden rok, odkedy pravidelne prinášali hudobné novinky v kultovej relácii Extáza na rádiu Frontinus, ale stále neúnavne vyhľadávajú tie najkvalitnešie tracky, ktoré sa na poli elektronickej hudby objavujú. Okrem hudobnej selekcie bude pripravená aj tá vizuálna v podobe videoprojekcie.

Talkshow: Pálenica Borisa Filana a jeho syna Olivera

Nedeľa, 12. november, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Boris Filan prichádza so svojimi zážitkami z ciest po svete, so spomienkami na mladosť a zábavnými príbehmi svojej rodiny. V tomto zábavnom programe porozpráva to najlepšie z Tam-Tamov, Bratislavkých krutostí aj z Rozhovoru majstra s hlúpym žiakom.Naživo to čo ste v Pálenici počuli, ale aj to, čo sa v rozhlase povedať nedalo. Hosťom programu je Oliver Filan. Otec a syn, ktorí spolu cestovali po Amerike, Rusku, Austrálii, Maroku a každý zvlášť po Južnej Kórei.

Večer otca a syna Filanovcov: „Vzrušenie s pohodou, skúsenosť a humor. Uvidíte ušami!“

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM