Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend nám šliape na päty: Kam v Žiline za zábavou?

Jeseň sa ukázala v plnej paráde a ochladenie posledných dní nás ťahá pod strechy kultúrnych stánkov. Ak nemáte plány na víkend, skúste to s našimi redakčnými tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Víkend nám šliape na päty: Kam v Žiline za zábavou?
Zdroj: TASR

A je tu zas

Piatok, 26. októbra, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Vermesova drsná satira provokuje a obnažuje politické zlo ukryté za nezištnou maskou zábavy. Ukazuje mediálnu moc a jej ambície, skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý a deje sa aj na našich obrazovkách. Sme dostatočne obozretní?

Hory a Mesto Žilina

Piatok – nedeľa, 26. – 28. októbra, od 17.00, Stanica Žilina – Záriečie

Festival horského filmu a dobrodružstva

Tradičná jesenná dávka adrenalínu pre fanúšikov hôr a horských športov. Výber toho najlepšieho z bratislavského festivalu Hory a Mesto doplnený o aktuálne filmové novinky a sprievodný program vám na Stanicu prinášame už po šiestykrátkrát. Ťažiskom programu sú strhujúce športové dokumenty rozdelené do tematických blokov – Skala, Sneh, Voda, Horské bicykle, Beh a ďalšie. Filmové projekcie doplnia prednášky atraktívnych hostí – tým hlavným bude slovenský „kráľ Himalájí“ Peter Hámor, ktorý stál na vrcholoch všetkých 14-tich osemtisícoviek. O nevšednom antarktickom dobrodružstve príde porozprávať mladý paraglajdista a horolezec Juraj Koreň a o tom, ako sa popasovali s výzvou Gasherbrum v Pakistane vám povedia Michal Gabriž a Žilinčan Marián Tandler.

Program:

Piatok

17.00 filmy Sneh 17.30 filmy Skala 19.30 filmy Voda 20.00 prednáška Peter Hámor: Koruna Himalájí

Sobota

17.00 filmy Skialp 17.30 film Pavúk (r. Ľubomír Slivka) 19.30 filmy Život riek 20.00 prednáška Juraj Koreň: Seven Virgin Summits, časť Antarktída

Nedeľa

17.00 filmy Beh a bicykle 17.30 film Tieň jaguára (r. Pavol Barabáš) 19.00 filmy Zem 19.30 prednáška Michal Gabriž, Marián Tandler: Výzva Gasherbrum

Sobota s rozprávkou

Sobota, 27. októbra, 10:00 hod., Žilina, Bábkové divadlo

Bábkové divadlo Žilina pripravilo pre najmenších divákov sériu rozprávkových dopoludní s názvom „Sobota s rozprávkou“. Ide o interaktívny projekt, ktorý je určený pre deti od 3 rokov. Koná sa v priestoroch Bábkového divadla Žilina. Začiatok podujatia je o 10.00 hod a predpokladaný koniec okolo 12.00 hod.

Jeho prvoradým cieľom je zoznámiť deti s bábkovým divadlom. Prostredníctvom scénických čítaní budú mať deti možnosť zblížiť sa s hercami a zároveň si vytvoriť pozitívny vzťah k bábkam a divadlu. Každé čítanie bude tematicky ladené a v závere budú mať Vaše ratolesti priestor i na to, aby svoje bezprostredné zážitky a dojmy nakreslili. A ako sa už stalo dobrým zvykom, veľkých a malých návštevníkov čaká drobné občerstvenie.

Katarína Knechtová a Šarišan „Puto“

Sobota, 27. októbra, o 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

PUTO – nový hudobný projekt KATARÍNY KNECHTOVEJ a folklórneho súboru ŠARIŠAN (hudobná aj tanečná zložka), ktorý prináša jedinečné žánrové prepojenie dvoch hudobných svetov – popovej a folklórnej hudby na jednom pódiu. Nenechajte si ujsť tento hudobný počin jesene s viac ako 50 účinkujúcimi na jednom pódiu.

Ilúzie

Sobota, 27. októbra, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla v Žiline

Ivan Vyrypajev patrí medzi neprehliadnuteľných súčasných dramatikov na ruskej aj európskej scéne. Po úspechu hry Opití uvádzame jeho ďalší výnimočný text Ilúzie. Každou svojou hrou hľadá Ivan Vyrypajev nový spôsob komunikácie medzi javiskom a hľadiskom, nový vzťah herca a diváka. To obzvlášť platí pre hru Ilúzie, ktorú autor označil ako komédiu. Spolu s hercami prechádzame príbehmi dvoch manželských párov, ktorí sa pred smrťou vyznávajú zo vzájomných citov a rekapitulujú svoj končiaci sa život. Realita sa prelína s ilúziami. Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre? Predsa len musí byť niečo stále, pretože odkiaľ by sa potom vzala nestálosť?

Oldies party s Hečkovcami

Sobota, 27. októbra, 21:00 hod., Event house

V Event House oldies party milujeme!

Zažite s nami ďalšiu noc naplnenú hitmi, ktoré nám toho veľa pripomínajú. Zábavu bude mať vo svojich rukách DJ Marián Krúpa. Špeciálni hostia večera, súrodenecká dvojica Hečkovci, vystúpia so svojím koncertom a hitmi ako Taliansky muzikál, Maturitné tablo či Mesto snov.

Mňága & Žďorp

Sobota, 27. októbra, 20:00 – 23:00 hod., Smer Klub 77 – Music Bar

Mňága & Žďorp po rokoch opäť odohrá klubový koncert v Žiline. Pre kapelu to bude premiéra v novom Smer Klube 77. Páni hrajú v životnej forme a ich koncerty publikum doslova rozbijú. Aktuálny koncertný playlist obsahuje všetky veľké staré aj nové hity skupiny. Čakajú Vás takmer dve hodiny skvelej hudby a zábavy.

Zvedavý sloník

Nedeľa, 28. októbra, 16:00 hod., Žilina, Bábkové divadlo

Na motívy Rudyarda Kiplinga
Kedysi dávno, pradávno, keď zem bola ešte celkom nová, zrodila sa Afrika. Tam, kdesi uprostred Afriky, žili všakovaké zvieratá: žirafy, antilopy, škriekajúce opice, veľký krokodíl, dlhonohý pštros, stará korytnačka, krvilačný leopard, dlhý had menom Krajta a malý, zvedavý sloník Bimbo.
V tom čase, predstavte si, slon ešte nemal chobot. Nemal! Namiesto neho mu pred očami vytŕčal iba akýsi výčnelok, ktorý sa ponášal skôr na vyčaptanú papuču alebo rypáčik, na ktorý sa prilepila fašírka. Chcete vedieť, odkedy majú slony dlhé choboty? Tak poďte s nami, s Bábkovým divadlom Žilina, do Afriky!

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM