Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend je pred nami: TOP 12 podujatí v Žiline, čo stoja za to

Jeseň klope na dvere a okrem začiatku školského roka nám priniesla aj trocha chladnejšie a daždivé počasie. Napriek tomu nebude núdza o zábavu, vzdelávanie i šport.

Ilustračný obrázok k článku Víkend je pred nami: TOP 12 podujatí v Žiline, čo stoja za to
Zdroj: TASR

Festival Žilina žije 2017 sľubuje skvelý zážitok

piatok, 22. september, 17.00 hod., žilinské kluby
Žilinské kluby koncom septembra ožijú hudbou. Druhý ročník festivalu Žilina žije prináša program zložený z vystúpení najlepších lokálnych interpretov aj zaujímavých headlinerov. Návštevníkov v centre mesta čakajú koncerty, diskusia aj afterparty. Okrem Novej synagógy sa festival bude odohrávať aj v Smer Music Bare a Emócia Gallery. Po skončení programu sa fanúšikovia môžu tešiť na afterparty v *enjoyclube.
Na troch koncertných pódiách sa predstavia Billy Barman, Smola a Hrušky, Braňo Jobus, Swan Bride, Bod Omylu, Dave Brannigan, Landless a ďalší. Hlavný stage bude v Novej synagóge. Práve tento výnimočný priestor je v porovnaní s uplynulým ročníkom najväčšou novinkou. Ako prezradil organizátor festivalu Lukáš Turiak, zďaleka nie je jedinou.

Veľká jesenná cyklojazda v Žiline

piatok, 22. september, 17:00 hod., Hlinkovo námestie
Desať rokov jazdíme mestom a snažíme sa byť na očiach. Už dvadsaťkrát sme vyrazili do ulíc, naskočili priamo do premávky a aspoň na chvíľu zahltili mesto trochu iným zvukom, vôňou a rytmom. Ulicami Žiliny nás prešlo viac ako štyritisíc a zostáva nám už len minimum uličiek, ktoré sme neprebrázdili.
Na začiatku druhej dekády sme sa preto rozhodli vojsť do vnútroblokov – pozvať tak na cyklojazdu svojich susedov a susedky a oživiť pomalý rytmus sveta vo vnútri. Na dôvažok nás budú chrániť samí cudzinci – ako štuplerov sme pozvali Francúza a Francúzsku, Afgánca, Fínku, Lotyša, Holanďanku a Holanďana a možno aj ďalších. Tešíme sa na vás. Podujatie je súčasťou Európskeho týždňa mobility a Dňa bez áut.

Koncert: skupina Prúdy

piatok, 22. september, 19.00 hod., Dom odborov Žilina
Do Žiliny sa pre veľký úspech vracajú staré Prúdy s oživeným programom Zvoňte, zvonky v hviezdnej zostave (Pocta Mariánovi Vargovi) – Pavol Hammel, Fero Griglák, Fedor Frešo, Peter Preložník a Igor “Teo” Skovay. Koncert bude veľkou poctou najväčšej legende slovenského bigbítu, Mariánovi Vargovi, ktorý nás toto leto opustil.
Marián Varga hral v Prúdoch na Hammond, bol kapelníkom aj autorom väčšiny piesní. Kapela debutovala albumom Zvoňte, zvonky, ktorý bol zároveň ich posledný štúdiový album z roku 1969. Pre jeho rozmanitosť ho často nazývajú „slovenský Seržant Pepper“. Jedna z najzásadnejších nahrávok slovenskej pop music obsahuje aj prvú nahrávku Prúdov (ešte bez Mariána Vargu), Hammelovu a Filanovu Baladu o smutnom Jánovi či prvý veľký hit slovenského beatu – Vargovu a Masarykovu Čiernu ružu, ocenenú na Prvom československom beatovom festivale v Prahe.

Waking vision Dan Brantigan Quartet universal cure

piatok, 22. september, 19.00 hod., Mestské divadlo, Veľká sála
Comeback zostavy hudobníkov, spolužiakov z Berklee College of Music – Johna Shannona, Dana Brantigana, Oskara Rózsu a Martina Valihoru. Unikátna medzinárodná zostava odohrá hudbu z projektov Waking Vision, Dan Brantigan Quartet a Universal Cure, ktoré zanechali v slovenskom publiku silnú stopu počas ich pôsobenia v rokoch 2001–2009, s opakovaným návratom v roku 2016, kedy si u nás získali veľa fanúšikov a svojou tvorbou ovplyvnili celú generáciu hudobníkov. Koncert tejto zostavy bude splneným snom veľkej komunity fanúšikov. Renesancia projektu je realizovaná priamo na podnet fanúšikov a One Day Jazz Festivalu, vďaka ktorému sa opäť po roku títo hudobníci stretnú na pódiu Mestského divadla Žilina.

Elektrizujúca Heineken Challenge *enjoyclub party

piatok, 22. september, 22:15 hod., *enjoyclub, Mariánske námestie, vstup od 18 rokov
V *enjoyclub-e sa koná úplne nová Heineken Challenge party, ktorá do tvojho mesta prinesie atmosféru, na ktorú len tak nezabudneš. Ale ako sa hovorí je lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť. Príď zažiť originálny párty koncept Heineken Challenge, ktorý spojí 4 elementy v jeden hviezdny zážitok. Celú párty spoločne zastavíme, aby sme ju opäť poriadne rozpumpovali!

Program večera:

  • Hviezdne sety od krásnej Djane Tamiry a od rezidentov klubu DJ Gombo a DJ Simo
  • Špeciálna water drums show Bongomana Elizza
  • Top hypeman a DJ Stanley, ktorý posunie latku zábavy opäť o niečo vyššie.
  • Čakajú ťa aj 4 mačky vo vreci. No teda máme pripravené prekvapká, ale o tých sme nechceli….
  • Postaráme sa aj o to, aby si si niečo z party pamätal. Stačí ak fotku z večera označíš heštegom #zahviezdousau­kryvaviac a photo printer vytlačí každú tvoju spomienku. Pamätaj si: vytlačí – nie vytesní. :D
  • Počas večera budeš mať asi tak milión príležitostí si precvičiť krk a poobzerať krásne *enjoyclub angels a GO GO tanečnice.
  • Pre súťaživých budú pripravené rôzne hry a aktivity, takže si tu nájdu to svoje aj tanečné polená.
  • Na Alternatíva stage bude súčasne prebiehať obľúbená *enjoy black music party s miláčikom žien DJ JAKATA.
  • To najlepšie nakoniec – pre prvých 70 návštevníkov chladíme čapovaný Heineken grátis ♥

Konferencia o ekologickom a prírodnom staviteľstve – Zdravé domy 2017

sobota, 23. september, 10.00 – 18.00 hod., Stanica Záriečie
Celodenný seminár OZ ArTUR (Architektúra pre trvaloudržateľný rozvoj) pre ľudí, ktorých zaujíma stavba ekologického domu a prírodné staviteľstvo. Na seminári otvorenom pre širokú verejnosť budú prezentovať členovia ArTURu: Čo je dôležité pri stavbe ekodomu? Ako a kde nájsť remeselníkov a materiál na stavbu.
Výber materiálov z pohľadu EKOlógie a EKOnómie. Energie, nakladanie s vodou a odpadom. Skúsenosti a projekty vybraných architektov. Realizácie vybraných remeselníkov a firiem. Viac info a prihláška na seminár: www.ozartur.sk.

Športové podujatie: Žilinské blatíčko

sobota, 23. september, Lesopark Chrasť, 10:00 – 14:00 hod.
Tretí ročník Žilinského blatíčka. Táto jedinečná akcia spája v sebe adrenalín, chuť športovať, vzájomnú pomoc a najmä kopu blata. Pretekári sa totižto okrem behania cez les, či pole venujú aj prekonávaniu rôznych prekážok. A niektoré z nich sú naozaj nevídané. “Na tento ročník Žilinského blatíčka sme si pre bežcov a bežkyne pripravili mnoho noviniek. Máme niekoľko úplne nových prekážok, meníme smer behu i trať. Asi najviac sa tešíme na prekážku s názvom Čierna diera, ktorú sme úspešne so záujemcami otestovali. Okrem nej využijeme aj 5 nových stanovíšť na cvičenie, ktoré sa vybudovali v tomto roku aj vďaka výťažku z našich pretekov. Prezradiť však nemôžeme všetko, a preto si to najlepšie necháme zatiaľ pre seba,” povedal Vlado Randa, riaditeľ pretekov.
Blatíčko ponúkne trate pre bežcov v rôznych kategóriach, prichystaný je aj detský beh.
Žilinské blatíčko je amatérskym prekážkovým behom s dĺžkou trate 7 a viac km, na ktorej je minimálne 20 prekážok. Bežci môžu bežať individuálne preteky v kategóriách muži, ženy, ďalej súťaž 4-členných tímov a výzvu dvojíc. To je nesúťažná kategória, v ktorej spoločne beží dvojica a tá si pri prekonávaní prekážok vzájomne pomáha. Pre deti od 0 do 14 rokov bude nachystaný detský beh v dĺžke 1km.

Divadelné predstavenie: Sexuálna perverzita v Chicagu

sobota, 23. september, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina
Štipľavá komitragédia o vzťahoch, láske, sexe, samote a prázdnote. Kvarteto hrdinov sa zábavou a sebavedomým jazykom bráni pred zlyhaním v láske a pred samotou. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Sexuálne úlety len maskujú osamelosť, strach pred zlyhaním a neschopnosť naozajstných citov. Slovenská premiéra.

Účinkujú: I. Kubáčková, I. Pagáčová, M. Kvietik, J. Dobrík.

Text: David Mamet, Réžia Ján Štrbák

Cestovanie v čase na hrade Strečno i na Budatínskom hrade

nedeľa, 24. september, hrad Strečno a Budatínsky hrad, 9:00 hod.
Považské múzeum v Žiline pripravilo pre svojich návštevníkov pri príležitosti Medzinárodného dňa cestovného ruchu atraktívne nedeľné podujatia na svojich dvoch hradoch.
Na hrade Strečno sa môžete tešiť na ochutnávku stredovekých jedál, rímskej kuchyne, vojenskej kávy, súčasťou bude aj ukážka vývoja stolovania od stredoveku po súčasnosť. Atmosféru dotvoria dobové remeselnícke stánky s tradičnými výrobkami.
Budatínsky hrad sa v tento deň prenesie do dávno minulých čias, kedy hrad vlastnil významný rod Suňogovcov. Prostredníctvom zážitkovej prehliadky hradu vám porozprávame legendu o zamurovanej Kataríne. Večer o 19. hodine bude na návštevníkov čakať posledné letné kino tejto sezóny.

Bábkové divadlo: Zázračná baterka

nedeľa, 24. september, 16.00 hod., Bábkové divadlo, vhodné pre deti od 3 rokov
Raz v parku stretne chlapec menom Ferko malého rozprávkového starčeka, ktorý mu daruje zázračnú baterku. Na čo s ňou posvieti, to v tej chvíli ožije. Ferko by si mal však vopred veľmi dobre rozmyslieť, kedy baterku rozsvieti, pretože o „oživenú vec“ sa bude musieť aj postarať. A to nie je vždy úplne jednoduché. Tak príde na svet jeho psík Petko, Perinama, Vlasiatko či Tenitrysky, s ktorými Ferko zažije množstvo neuveriteľných príhod.

Dramaturgia : Petra Štorcelová, Scéna, kostýmy a bábky : Zoja Zupková, Hudba : Ľuboslav Petruška, Scenár a réžia : Zoja Zupková

Hrajú : Jozef Abafi, Miroslava Čanecká, Anna Homolka – Čitbajová, Jan Homolka

Divadlo pre deti: Karneval zvierat

nedeľa, 24. september, 17:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie
Interaktívne tanečné predstavenie pre deti a mládež, ktoré vzniklo na motívy rovnomennej hudobnej suity francúzskeho skladateľa Camille Saint-Saensa. Inscenácia prepája pohyb a tanec s videoprojekciami, originálnou hudbou, zvukmi a v neposlednom rade akcentuje aj hru svetla a tieňa, ticha a nehybnosti. Tvorcovia sa nechali inšpirovať rozmanitým svetom živočíšnej ríše, vydali sa pod zem, vzlietli do neba, potopili sa do hlbín aj stratili v tráve a zároveň vytvorili mnohé nové prečudesné stvorenia.

A vďaka detským divákom, ktorí sú prítomní na javisku od začiatku do konca, vznikajú zakaždým ďalšie nové bytosti. Príďte sa s nami ponoriť do sveta veľkej zvieracej fantázie! Na interaktívne predstavenie nadväzuje pohybová, hudobná a výtvarná dielňa s tvorcami. Deti si pohybom a tancom vyskúšajú, aké to je ocitnúť sa v živočíšnej ríši, započúvajú sa do hudby, vymyslia svoje zvuky a nakoniec ich čaká výtvarná reflexia.

Vitajte doma s / Juraj Kemka

nedeľa, 24. september, 19.00 hod., Mestské divadlo, Veľká sála
Hosťom šarmantnej moderátorky Soni Műllerovej bude slovenský divadelný, filmový a dabingový herec Juraj Kemka. Študoval na VŠMU v Bratislave spoločne s Róbertom Jakabom, Mariánom Miezgom, Lukášom Latinákom. Pôsobí v divadle Astorka Korzo '90.
Okrem účinkovania v divadle a televízii pôsobí aj v dabingu. V roku 1998 získal ocenenie DOSKY za absolventské predstavenie Na koho to slovo padne spolu s V. Kobielskym, R. Jakabom, M. Miezgom a L. Latinákom v kategórii Objav sezóny.
Hudobným hosťom bude VeronikaS – Veronika Strapková.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM