Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkend je pred nami: Kam v Žiline za zábavou?

Víkend sa blíži a s ním prichádza aj zaslúžený oddych. Ten si môžete vychutnať nielen doma, ale aj v spoločnosti. Vyberte si zo zaujímavej ponuky, ktorú prináša Žilina v nasledujúcich zimných dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Víkend je pred nami: Kam v Žiline za zábavou?
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie: HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ)

Piatok, 19. január, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Hudobná inscenácia HANA je návratom žilinského divadla k väzbám, ktoré si ctí. Je veľkou poctou Hane Hegerovej, ktorá začínala svoju profesionálnu dráhu v päťdesiatych rokoch minulého storočia (1953–1958) práve na doskách žilinského divadla. Cez jej skladby, ktoré ukrývajú príbeh a tajomstvo, chceme hovoriť o vzťahoch a únikoch do intimity ticha a slov na hranici spievania.

Tanečné predstavenie: Kristína Chmelíková, Mária Danadová: Verzus

Piatok, 19. január, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Predstavenie Verzus pracuje s témou ženy a jej mnohých odtieňov. Tanečníčky, alebo skôr performerky, sa ale nesťažujú. Obnažujú svoje emócie, radosti i najskrytejšie sklamania, ktoré zdieľajú s divákom s nadhľadom a zdravou dávkou irónie. Autentické nahrávky rozhovorov rôznych žien vytvárajú zvukovú koláž súvisiacu s pohybovým materiálom; symboly, autorská hudba a náčrt stereotypov vnímania ženského princípu sa vlievajú do jasnej a konkrétnej výpovede.

Verzus nie je feministicky zjednodušujúci militantný manifest. V otázkach, ktoré kladie, a odpovediach, ktoré performerky interpretujú, je predstavenie veľmi jemné, a zároveň neskutočne ženské.

Novoročný koncert ŠKO

Štvrtok, 18. januára, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Na novoročných koncertoch zaznejú diela, ktoré skomponovali príslušníci slávnej viedenskej dynastie Straussovcov, ale i ďalší slávni operetní skladatelia. Populárne aj menej známe valčíky či roztopašné polky vytvoria atmosféru vznešenej Viedne 19. storočia. Atraktívny a temperamentný program bude dirigovať známy rakúsky dirigent Christian Pollack.

DJ party: DJ JAY JAY

Piatok, 19. január, 22.15, *enjoy klub Žilina

Koniec pracovného týždňa oslávime vo veľkom štýle! Čaká nás *enjoy friday ako ho nepoznáš. Premiérovo sa v novom roku u nás predstaví nová tvar DJ JAY JAY. Chceme inovovať, skúšať nové veci a stále vás prekvapovať aj v rámci *enjoy friday party. Od hip hop-u cez rnb slovenskú muziku až po house. Bude to mix toho najčerstvejšieho aj najznámejšieho.

Počas večera nebudú chýbať krasne GOGO tanečnice a otvorená bude aj nová ABSOLUT. chill out zóna ideálna na rozhovor a oddych. *enjoyclub je club, ktorý ti okrem poriadnej party na dvoch stage prináša aj miesto, kde si s partiou užiješ pohodový večer.

Do-it-herself: Linoryt

Sobota, 20. január, 10.00 – 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kutilská dielňa (nielen) pre ženy, na ktorej sa budeme zaoberať linorytom – tlačou z výšky. Lektorka Monika Ondášová vás naučí, ako prenášať motív na matricu, ako správne a hlavne bezpečne zachádzať s rydielkami, oboznámite sa s princípom tzv. negatívneho rytia, ako naniesť farbu tlačiarenským valčekom a ako tlačiť v domácom prostredí pomocou domácich potrieb.

Nápadom a fantázii sa medze nekladú. Výsledkom môže byť farebná linorytová grafika, ako aj potlač na baliaci papier, vlastnoručne vytlačené pohľadnice, vizitky, potlač na látku, či plátenné tašky.

Nové divadlo – Kozliatka a vlk

Sobota, 20. január, 15.00 a 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Divadelné predstavenie pre deti. Rozprávku o neposlušných hlúpučkých kozliatkach a zlom, prešibanom, hrôzostrašnom vlkovi s ostrými pazúrmi, veľkými tesákmi a obrovskými očami určite poznáte. Ale čo ak kozliatka uverili iba tomu, čo im rozprávky a povery o vlkovi narozprávali a nikdy ho naozaj nevideli? Divadlom na motívy pôvodnej ľudovej rozprávky P. Dobšinského otvoríme novú sezónu detského diváka.

Divadelné predstavenie: Konfety

Sobota, 20. január, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah. Slovenská premiéra.

Účinkujú: J. Dobrík, I. Kubáčková, M. Kvietik, I. Pagáčová, B. Bačo.

Réžia: Roman Maroš

Latino v *enjoyclub-e

Sobota, 20. január, 22.15 hod., *enjoyclub Žilina

V *enjoyclub-e na Mariánskom námestí si užijeme horúce prvé tohtoročné LATINO! Posledné akcie tohto druhu naberajú na sile, tak si to nenechaj ujsť. Klub plný latina, atmosféra nabitá energiou a horúce rytmy z Latinskej Ameriky.

Na stage sa počas večera vystriedajú tri mená – DJ DANNY ALVES a.k.a. Čistychov, Mišo Biely a DJ JUCKY. Samozrejme bude sa aj na čo pozerať, nesmie chýbať krásne latino angels.

Bábkové divadlo: Klára a 12 mesiačikov

Nedeľa, 21. január, 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Rozprávky sa nielen rozprávajú, ale sa aj stávajú. Táto sa stala prváčke Kláre.
Klára má mamu, ocina a malú sestru Mimku. Tak ako každé dieťa, aj ona má rada rozprávky. A okrem toho zbožňuje komixových hrdinov. V jeden večer sa Kláre stane malá nehoda a ona sa ocitne v rozprávke. Chcete vedieť, ako sa môže stretnúť Maruška, dvanásť mesiačikov, Superman a Batman v jednej zasneženej rozprávke?
Príďte sa pozrieť do Bábkového divadla Žilina a uvidíte, že v rozprávkach, rovnako ako v detských snoch, je možné úplne všetko.

  • Autor: Peter Palik
  • Dramaturgia: Peter Palik
  • Scénografia: Dáša Krištofovičová
  • Hudba: Róbert Mankovecký
  • Réžia: Silvia Vollmannová
  • Hrajú: Anna Čitbajová, Ján Demko, Barbora Juríčková, Michal Németh

Talkshow: Vitajte doma s Borisom Farkašom

Nedeľa, 21. január, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Januárovým hosťom Soni Műllerovej v obľúbenej divadelnej talkshow Vitajte doma S bude charizmatický divadelný a filmový herec Boris Farkaš. Svoj hlas prepožičal mnohým postavám v dabingu.

Vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave, pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre a na Novej scéne v Bratislave. Dva krát vyhral dosku za najlepší mužský herecký výkon v Divadle Astorka Korzo ´90. Boris Farkaš je hrdým otcom nemenej slávnej dcéry Kristíny.

Hudobným hosťom večera bude slovenský spevák a skladateľ, niekdajší líder skupiny Modus Janko Lehotský.

Cestovateľské kino: Omán – skutočný klenot Arábie

Nedeľa, 21. január, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Prednáška o krajine akoby vystrihnutá z rozprávky tisíc a jednej noci. To je Omán – čarovná krajina, ktorá bola kedysi námornou a obchodnou mocnosťou. Krajina, ktorú formoval vplyv mnohých náboženstiev a kultúr. Pevnosti, hrady, jedinečná kuchyňa, rôzne vône a ešte omnoho viac. Spoznajte ozajstný klenot arabského sveta, zažite atmosféru naozaj arabského mesta. Ománom vás prevedie cestovateľ Michal Richter.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM