Správy

Viaceré časti Žiliny čaká výrub: Nebezpečné stromy mesto nahradí novými

Niektoré dreviny stoja príliš blízko bytoviek, ničia nehnuteľnosti a ohrozujú ľudí padajúcimi konármi.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré časti Žiliny čaká výrub: Nebezpečné stromy mesto nahradí novými
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Žilinská samospráva uskutoční na pozemkoch mesta v najbližších dňoch výrub 72 drevín a 1 236 štvorcových metrov krovitého porastu. V lokalitách výrubu a na ďalších miestach v Žiline plánuje mesto podľa hovorcu Vladimíra Miškovčíka výsadbu 850 nových stromov.

Stromy blízko domov

„Odstránenie drevín, ktoré majú zlý zdravotný stav, mesto vykoná v zmysle zákona a na základe rozhodnutia orgánu ochrany prírody. Viaceré z drevín, určených na výrub, v minulosti nevhodne vysadili obyvatelia mesta v tesnej blízkosti nehnuteľností. V dnešnej dobe spôsobujú nadmerné tienenie bytových priestorov, poškodzovanie nehnuteľností koreňovým systémom alebo korunou drevín,“ uviedol Miškovčík.

Doplnil, že časti drevín padajú konáre, čím dochádza k ohrozovaniu zdravia a majetku obyvateľov mesta. „Stromy nie je možné zachovať a ošetriť orezaním, keďže zásah by musel byť tak radikálny, že by prestali plniť svoje prirodzené funkcie,“ vysvetlil hovorca mesta.

Nové dreviny

„V miestach výrubu nahrádza mesto dreviny vhodnejším druhovým zložením pre daný typ územia a s takými parametrami, aby si okamžite začali plniť svoje funkcie. Príklad takejto obnovy je na Rudnayovej ulici. Uličné stromoradie obnovia v časti Fándlyho ulice, kde došlo k výrubu pri rekonštrukcii križovatky. Zmenou prejde tiež Sad SNP, kde samospráva omladí a odstráni niektoré krovité porasty, ktoré už koncepčne nezapadajú do uvedeného územia,“ dodal Miškovčík.

Nové dreviny v meste pribudnú vďaka finančným prostriedkom z projektu nórskych fondov. „Mesto má k dispozícii aj vlastné zdroje zo spoločenskej hodnoty drevín, ktoré sú účelovo viazané na uskutočňovanie výsadby,“ uzavrel hovorca mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žilinského kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM