Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Veľké zmeny v žilinskej MHD: Ide všetko podľa plánu?

Dopravný podnik mesta Žiliny čaká v dohľadnej dobe mnoho zmien. Do mesta pribudnú ďalšie trolejbusy i autobusy, modernizáciou prejdú križovatky a zastávky MHD. Projekt informatizácie MHD je tesne pred schválením.

Ilustračný obrázok k článku Veľké zmeny v žilinskej MHD: Ide všetko podľa plánu?
Zdroj: Mesto Žilina

Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) čaká v nasledujúcom období viacero zmien. Jednou z nich je aj komplexná výmena a doplnenie vozového parku. Informoval o tom žilinský primátor Igor Choma.

V roku 2017 spustil DPMŽ do prevádzky 8 nových trolejbusov. Do konca februára tohto roka ich bude podľa Chomu spustených ďalších 7. Do jesene 2018 podľa žilinského primátora pribudne ešte 12 trolejbusov a bude tak kompletne zmodernizovaný a vymenený trolejbusový park v DPMŽ.

V príprave je podľa Chomu tiež projekt doplnenia vozidlového parku o 2 trolejbusy s pomocným pohonom na baterky. Takéto trolejbusy budú jazdiť aj na miestach, kde v súčasnosti nie je trakčné vedenie. Ako upresnil, mesto predpokladá dodávku týchto trolejbusov koncom roku 2018, respektíve začiatkom roku 2019.

DPMŽ tiež čaká na dodanie 14 dieselových a 16 hybridných autobusov a 2 elektrobusov. Do jesene pribudne vo vozidlovom parku 32 nových 12 metrových autobusov. Prvé z nich budú podľa primátora mesta dodané už koncom marca, začiatkom apríla tohto roka.

„Tento rok chceme dokončiť úplnú výmenu autobusov a trolejbusov. Zatiaľ tomu nič nebráni, naopak všetko prebieha v riadnych termínoch a som aj mimoriadne prekvapený, že všetky termíny, ktoré boli pred rokom povedané sa naozaj plnia a hýbu,“ dodal na záver primátor Choma.

Podľa informácií bývalého hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu, vo verejnom obstarávaní, ktoré bolo ukončené v lete roku 2016, DPMŽ vysúťažil 27 trolejbusov (18 kĺbových a 9 sólo).

Víťazom tejto verejnej súťaže sa podľa Čorbu stala spoločnosť Škoda Electric. Zmluva s výrobcom bola podpísaná po schválení Žiadosti o Nenávratný finančný príspevok (ŽoNFP) dňa 18.10.2016. Ako uviedol, kontrakt na dodávku trolejbusov je rozdelený na 2 časti. Osem trolejbusov z prvej dodávky bolo spustených do prevádzky v novembri 2017 a do konca februára tohto roka pribudne podľa slov Igora Chomu zvyšných 7.

Viac o dodávkach trolejbusov si môžete prečítať tutu.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM