Iveta Hrabovská Rôzne

Veľká akcia rybárov: Stovky pstruhov zachránených!

Niekoľko stoviek pstruhov potočných zachraňovali považskobystrickí rybári v potoku Domanižanka tečúcom centrom mesta. Vylovovali ich z prehriatej vody a premiestňovali do chladnejšieho horného toku potoka.

„Pri dlhotrvajúcich suchách poklesla hladina vody, tá sa prehrieva a klesá v nej obsah kyslíka. Rybám preto hrozí udusenie,“ povedal Peter Kušnier, šéf lovnej skupiny považskobystrickej mestskej rybárskej organizácie.

Pred výlovom ryby omráčili[/size][/co­lor]

Podľa hlavného hospodára Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Považskej Bystrici Jozefa Koleka, na odlov používajú elektrický agregát. Ryby jednosmerný elektrický prúd vo vode omráči len na niekoľko sekúnd, ktoré stačia na zlovenie jedincov nad 15 centimetrov.** //„Zákon myslí aj na podobné prípady akým je záchrana rýb v mimoriadnych situáciách. Za normálnych okolností je lov rýb elektrinou trestný čin. O love agregátom sme museli informovať ichtyológa Rady SRZ v Žiline, rovnako ako štátnu i mestskú políciu,“ //**doplnil Kolek.

[blockquote]Pri spozorovaní úhynu rýb následkom tepla je možné vykonať odlov rýb a premiestniť ich do vhodnejších podmienok. Umožňuje to zákon o rybárstve.[/bloc­kquote]

Ilustračné foto Žilina/TASR

Vysoké horúčavy ohrozujú aj ryby: Hrozí im úhyn. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138077_Vy­soke-horucavy-ohrozuju-aj-ryby:-Hrozi-im-uhyn]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM