Správy

V žilinskej nemocnici prišlo tento rok na svet už 98 predčasniatok: Najmenšie nemalo ani kilo

Keď sa bábätko vypýta na svet o niekoľko týždňov skôr, začína veľký boj o jeho život a zdravie.

Ilustračný obrázok k článku V žilinskej nemocnici prišlo tento rok na svet už 98 predčasniatok: Najmenšie nemalo ani kilo
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V žilinskej pôrodnici sa od januára 2021 narodilo 98 predčasniatok. Najmenšie z nich vážilo 810 gramov. Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí o tom informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková.

Krehkí bojovníci

Predčasne narodené deti prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti a sú prezývané aj krehkí bojovníci.

„V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takomto skorom štádiu nie sú plne vyvinuté všetky orgány a samotné dieťatko ešte nie je prirodzene pripravené prísť na svet, takže bojujeme všetci – od malého predčasniatka, lekárov, sestier, rodičov i príbuzných,“ uviedla primárka oddelenia neonatológie žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková, podľa ktorej sa samotným narodením takzvaný „boj“ iba začína.

Symbolické vysvietenie

V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Podľa Jackuliakovej sú to predovšetkým ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. „Vďaka modernej medicíne a starostlivosti však dnes dokážeme zachrániť takmer všetky naše novorodeniatka a takpovediac ich vypiplať, aby dobehli zameškané a mohli ísť čo najskôr domov,“ doplnila.

Na osvetu a podporu rodín s predčasne narodenými bábätkami sa v tomto období rozsvietili na purpurovo mnohé kultúrne pamiatky. Tento rok sa do fialovej farby opäť zahalila aj hlavná budova polikliniky žilinskej nemocnice, a tiež oddelenie neonatológie v špecializovanej časti Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov, podotkla hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM