Kultúra

Fotografovi Milanovi Velikému sa splnil sen: Z rodičovského domu vznikla galéria!

Len nedávno sa podarilo v Žiline zrealizovať skvelú myšlienku, ktorej autorom je Milan Veliký, AFIAP, AZSF, verejnosti známy ako excelentný fotograf, neodmysliteľná duša Fotoklubu Obzor pri KKS v Žiline, zakladateľ Občianskeho združenia Fotoklubu Obzor, člen Zväzu slovenských fotografov.

Ilustračný obrázok k článku Fotografovi Milanovi Velikému sa splnil sen: Z rodičovského domu vznikla galéria!
Foto: Iveta Hrabovská

V priestoroch jeho rodičovského domu bola sprístupnená súkromná „Galéria na poschodí“ s vernisážou výstavy autorových fotografií.

„Kolekcia pod názvom Maľované svetlom obsahuje niekoľko samostatných cyklov zachytávajúcich rôzne štruktúry, kôru stromov, kamene, omietky či peľ na vode. Pôsobivé sú výrezy zväčšených detailov poškodených či lesknúcich sa karosérií áut rovnako ako v tme tajomne sa vlniace plamene. Uháňajúca parná lokomotíva akoby symbolizovala, že Milan Veliký nezostáva stáť na jednom mieste rovnako ako jeho dokonalú schopnosť vystihnúť a zachytiť ten správny, jedinečný okamih, ktorý sa už nikdy nezopakuje,“ povedala Darina Arce, kurátorka výstavy.

Takmer stovka veľkoformátových fotografií iba potvrduje mnohorakosť, jedinečnosť a vyzretosť jedného z neobyčajne kreatívnych slovenských fotografov.

„ Milan Veliký sa fotografovaniu venuje viac ako 50 rokov. Absolvoval mnoho kolektívnych a individuálnych výstav, pravidelne sa zúčastňuje súťaží, získal významné ocenenia a uznania. Aj touto výstavou potvrdil, že je neobyčajne tvorivý. Fotografovanie je pre neho absolútnou súčasťou, dokáže nájsť zaujímavé detaily a nečakané obrazy tam, kde by ich iní nehľadali,“ dodala Darina Arce.

Výstava Maľované svetlom v novej žilinskej galérii naplnila jeden zo snov Milana Velikého. Zároveň je to výzva a inšpirácia pre ďalších – dobré nápady síce zrejú dlho, ale o to výnimočnejší je výsledok.

Autor: Mgr. Adriana Brziaková Foto: Milan Veliký

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM