Zuzana Gadušová Samospráva

V Žiline vznikla komunitná záhrada: Okrem relaxu v nej nájdete aj kriket

V Žiline vznikla novinka pre starých rodičov, ale aj rodiny s deťmi. Vďaka obnovenému areálu ľudia môžu relaxovať v príjemnom prostredí, ale si i zašportovať.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline vznikla komunitná záhrada: Okrem relaxu v nej nájdete aj kriket
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom projektu komunitnej záhrady bolo využitie priestorov oplotenej záhrady v Dennom centre pre seniorov na Vlčincoch, konkrétne na Námestí Janka Borodáča s rozlohou 500 m2 a jej premeny na miesto komunitného spolunažívania. Projekt je určený pre seniorov a ich vnúčatá, ale aj pre rodičov a ich deti. V blízkej budove sa nachádza jedáleň pre seniorov, ktorá poskytuje obedy približne 700 dôchodcom a klubové priestory s priestrannou telocvičňou, kde sa stretáva každodenne okolo 300 dôchodcov a 60 rodičov s deťmi. A to najmä mamičky, ktoré tu mávajú pravidelné stretnutia.

S nápadom prišli samotní ľudia

Celý projekt vymysleli dôchodci a mamičky, ktoré tu chodia. „Obnovený areál umožní všetkým generáciám nielen tráviť čas v príjemnom prostredí okrasnej záhrady, ale aj venovať sa športovým a voľno-časovým aktivitám. O záhradu sa budú môcť aktívne starať samotní seniori a rodičia s malými deťmi, ktorí sa takto spoločne viac spoznajú a mladší získajú cenné skúsenosti starších, čo je v dnešnej dobe veľké pozitívum,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma počas návštevy komunitnej záhrady.

Čo všetko už je v záhrade?

Do komunitnej záhrady sa zakúpili 3 lavičky, záhradné sedenie pre 12 ľudí, hojdacie posedenie pre dospelých, dve hojdačky pre deti, mini pieskovisko a mini trampolína. Návštevníci záhrady majú k dispozícii petangové ihrisko, záhradný kriket aj ruské kolky. Komunitná záhrada bude plniť i okrasnú funkciu. Odstránili sa náletové dreviny, vybrali sa pne, zrezali sa nebezpečné konáre a odviezol sa bioodpad, prebieha ešte sadenie okrasných drevín. Zakúpená záhradná kosačka a pracovné nástroje poslúžia na ďalšie úpravy a údržbu záhrady.

Foto: mesto Žilna

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM