Správy

V Žiline už stojí nová nabíjacia stanica: Zatiaľ slúži zadarmo, dokedy?

Nabíjacia stanica pre elektromobily a elektrobicykle pribudla pred žilinským mestským úradom. Mesto hovorí o skúšobnej prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline už stojí nová nabíjacia stanica: Zatiaľ slúži zadarmo, dokedy?
Zdroj: Mesto Žilina

Nabíjaciu stanicu pre elektromobily a elektrobicykle otvorili v pondelok pri Mestskom úrade (MsÚ) v Žiline. Prvé dva mesiace ju môžu obyvatelia a návštevníci mesta využívať v skúšobnej prevádzke zadarmo. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne podotkol, že elektromobilita je silnou súčasťou dopravy v budúcnosti. „Príklady zo zahraničia ukazujú, že elektromobily vďaka nulovej produkcii lokálnych emisií a zníženiu ekologickej záťaže do miest rozhodne patria. Som rád, že sa nám podarilo nadviazať spoluprácu so Stredoslovenskou energetikou (SSE) a poskytnúť tak Žilinčanom možnosť nabíjať elektromobily takmer v centre mesta. Verím, že táto forma podpory elektromobility bude pre obyvateľov nášho mesta prínosom,“ povedal Fiabáne.

Nabíjacia stanica EV Charger od spoločnosti Tesla Labs s. r. o. má výkon dvakrát 22 kW a môže súčasne nabíjať dve autá a dva elektrobicykle. „Identifikácia je riešená cez RFID čipovú kartu a komunikácia s nabíjačkou prebieha prostredníctvom 3G SIM karty. Používateľ má možnosť využiť nabíjanie 11 kW zadarmo a 22 kW za poplatok. Doba nabíjania je maximálne štyri hodiny, po ich uplynutí je k dispozícii ešte 30-minútová časová rezerva na opustenie parkoviska,“ vysvetlil hovorca mesta Žilina.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM