Igor Petrík Správy

V Žiline otvárajú experimentálny študijný odbor: Pod Dubňom budú vychovávať autotronikov

O štyri roky budeme mať v Žiline prvých autotronikov. Špecialistov, vychovaných pre potreby automobilového priemyslu. Tento odbor otvára od septembra jedna zo žilinských stredných škôl a podľa jej riaditeľa má obrovskú perspektívu.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline otvárajú experimentálny študijný odbor: Pod Dubňom budú vychovávať autotronikov
Zdroj: TASR

Nový experimentálny študijný odbor autotronik otvára od nastávajúceho školského roka Dopravná akadémia v Žiline.

„Autotronik je človek, ktorý automobily nielen opravuje v rámci mechanických záležitostí, ale už ich vie aj diagnostikovať. Inšpirovali sme sa v Česku, kde je už niekoľko rokov zavedený. Je to štvorročný študijný odbor s výučným listom. V septembri otvárame prvý ročník tohto štúdia a myslíme si, že má obrovskú perspektívu,“ povedal riaditeľ Dopravnej akadémie Rudolf Michalec.

Škola podľa neho zintenzívnila spoluprácu s podnikateľskými subjektmi, pričom ich záujem je väčší ako v minulosti. "Veríme, že tomu nahráva aj ekonomika a rozvoj automobilového priemyslu. Je tu obrovská potreba novej kvalifikovanej pracovnej sily. Sme jedna z najväčších škôl na Slovensku, aj keď sme špecializovaní. Vyučujeme vo viacerých formách výučby. V učebných odboroch je to autoopravár mechanik, autoopravár lakovník, autoopravár elektrikár, autoopravár karosár. Ďalej máme študijné odbory s výučným listom – autotronik, mechanik elektrotechnik, autoelektronika, vysvetlil riaditeľ a dodal:

„Potom priemyslovku – technika a prevádzka dopravy, prevádzka a ekonomika dopravy so zameraním na logistiku a zasielateľstvo. Potom máme nadstavbové štúdium, kde si žiaci dopĺňajú maturitnú skúšku v dvojročnom nadstavbovom štúdiu po absolvovaní učebného odboru a robíme aj externé formy štúdia,“ doplnil Michalec.

Časť odborného výcviku absolvujú počas učebného obdobia takmer všetci absolventi v podnikateľských subjektoch. „Niektorí krátkodobo, niektorí dlhodobo počas celej doby štúdia. Zatiaľ môžem úplne zodpovedne povedať, že prácu si nenašiel jedine ten, kto nechcel. Dokonca nás oslovujú podnikatelia, aby sme im odporučili žiakov. Mnohokrát máme problém niekoho odporučiť, pretože chlapci už majú prácu a už si vyberajú, kto čo ponúkne. Takže, som úplne optimista, že absolventi našej školy, ktorí majú záujem, stopercentne získajú prácu. Podľa posledného prehľadu absolventov sú na úrade práce evidovaní dvaja. Ostatní buď študujú alebo pracujú,“ dodal Michalec.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM