Adela Fruckova Kultúra Kultúra

V Žiline môžete zažiť naozajstnú hudobnú chuťovku: Pod Dubňom bude medzinárodný festival, toto sú jeho lákadlá

Po roku sa do priestorov Mestského divadla Žilina a Stanice Žilina-Záriečie vracia medzinárodný festival Hudba Sveta Žilina. Obyvatelia a návštevníci mesta sa tak v apríli môžu tešiť na pestrý výber výnimočných hudobníkov, ktorí sem zavítajú z Maďarska, Poľska, Moldavska, Bulharska či Izraela.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline môžete zažiť naozajstnú hudobnú chuťovku: Pod Dubňom bude medzinárodný festival, toto sú jeho lákadlá
Foto: Michal Kondrla

Očakávaný druhý ročník hudobnej chuťovky sa bude konať v priestoroch Mestského divadla Žilina a Stanice Žilina-Záriečie už 14. a 15. apríla 2016. Hlavným organizátorom festivalu je aj tento rok Občianske združenie pre podporu netradičných foriem umenia.

Hudobníci z rôznych kútov Zeme

Festival Hudba sveta je rozdelený na dva programové dni. Počas prvého dňa vystúpi v Mestskom divadle Žilina maďarská dvojica Erika Kertész & David Reschofsky, v súčasnosti žijúca v Amsterdame. Toto netradičné gitarovo-vokálne duo je charakteristické odvážnym využívaním experimentálnych prvkov a efektov, akými sú napríklad šumenie bubliniek vody alebo šuchot obalov od cukríkov. Predstaví tiež oceňovaná folková formácia Čači Vorba z Poľska. Skupina vychádza z vplyvov rómskej, karpatskej či balkánskej ľudovej hudby a počas deviatich rokov svojej existencie odohrala viac ako 400 úspešných koncertov v devätnástich krajinách sveta. Program doplní charizmatická speváčka a hudobníčka Mira Awad z Izraela, ktorá vystúpi spoločne s domácou formáciou Balkansambel.

Festival Hudba sveta je výnimočný

„Festival sa líši hlavne tým, že je zameraný na world music žáner. Ktorý nepatrí k mainstreamom, ale dáva priestor aj iným žánrom ako napríklad jazzu. V piatok 15. apríla sa festival Hudba sveta presunie na Stanicu Žilina-Záriečie. V inšpiratívnom priestore sály S2 sa predstaví bulharské vokálne trio Evridika,“ opisuje program festivalu organizátor aj hudobník Maťo Noga.

Trojica speváčok vystupuje v tradičných ľudových krojoch a interpretuje najmä bulharské ľudové piesne, ktoré vďaka spojeniu troch ženských hlasov získavajú nefalšovaný magický nádych. Okrem tria Evridika vystúpi v piatok huslistka a speváčka Jitka Šuranská z Česka, považovaná za jeden z najvýraznejších hlasov moravskej piesňovej tradície.

Kopa dobrej muziky

„Dbali sme na to, aby sme festivalu uštedrili výnimočné osobnosti a slovenskému divákovi a zároveň poslucháčovi ponúkli zážitok, ktorý môže mať aj na domácej pôde,“ hovorí Noga. Na festivale Hudba sveta v Žiline sa Šuranská predstaví spolu so slovenským Pacora triom. S Jitkou Šuranskou a Pacora triom vystúpi aj multiinštrumen­talista Marek Pastírik, v súčasnosti veľmi vyhľadávaný interpret jazzovej i klasickej hudby a taktiež umelecký vedúci formácie Balkansambel. Aj v piatok sa tak môžeme tešiť na skutočne multižánrové a multikultúrne vystúpenie skúsených hudobníkov, ktorí nám ukážu, ako vyzerá „domáca“ world music na svetovej úrovni. Máme sa teda na čo tešiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM