Zuzana Gadušová Správy

V Žiline budú viac rozsvietené ulice: Za pár týždňov vymenia vyše 1 000 svietidiel!

Žilinčania budú v noci v meste, ale aj v prímestských častiach lepšie vidieť. Mesto Žilina začalo modernizovať verejné osvetlenie. Ktoré lokality sa môžu tešiť?

Ilustračný obrázok k článku V Žiline budú viac rozsvietené ulice: Za pár týždňov vymenia vyše 1 000 svietidiel!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto začína modernizovať osvetlenie v centre ale aj v okolí Žiliny. Vymenia sa všetky svietidlá, ktoré sú v zlom technickom stave alebo sú zastarané. Vďaka modernizácii dôjde aj k výraznému zníženiu spotreby elektrickej energie a k podstatne lepšej svietivosti.

V priebehu deviatich týždňov bude vymenených 1 117 ks svietidiel.„Kom­pletná modernizácia prebehne v mestských častiach Zádubnie, Trnové, Rosinky, Strážov, Bytčica, Mojšová Lúčka, Žilinská Lehota, Budatín a na uliciach: Hlboká cesta, Malý Diel, Na Šefranici, Bratislavská ulica, Pri Rajčanke, Stárkova ulica, Studničky a Uhoľná ulica. V rámci celého mesta budú realizované ďalšie výmeny svietidiel. Celková cena modernizácie je 428 000 €. Zhotoviteľom diela je spoločnosť Siemens ," uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Mesto chce novým osvetlením ušetriť „Modernizáciou verejného osvetlenia po celom meste dosiahneme úsporu elektrickej energie o viac ako 50 % zo súčasnej spotreby a výrazne sa zvýši aj svietivosť nových lámp. Občania určite ocenia lepšiu viditeľnosť a najmä zvýšenú bezpečnosť na uliciach. Vďaka modernizácii dôjde k zníženiu spotreby elektrickej energie o 488 MWh za rok a k finančnej úspore viac ako 62 000 € s DPH za rok,“ skonštatoval primátor mesta Žilina Igor Choma. V ďalšej etape je pripravená modernizácia verejného osvetlenia v mestských častiach Vranie, Považský Chlmec a Zástranie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM