Iveta Hrabovská Rôzne

Horúco pred nemocnicou: Lekári sú vytočení, idú protestovať

Poukázať na vážne problémy Fakultnej nemocnice v Žiline je hlavným cieľom pondelkového protestného zhromaždenia lekárov. Podľa lekárskeho odborového predáka Petra Visolajského protest svojou účasťou podporia zástupcovia lekárov z Českej republiky, Maďarska, Poľska i Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Horúco pred nemocnicou: Lekári sú vytočení, idú protestovať
Foto: Jaroslav Dodok

„S poľutovaním musíme konštatovať, že po upozornení na dlhodobé nedodržiavanie Zákonníka práce v žilinskej nemocnici bola namiesto konštruktívneho dialógu situácia riešená direktívne zavedením nerovnomerného rozdelenia pracovného času, teda nastolením tzv. trojzmennej prevádzky. Tá trvala iba jeden deň a následne skolabovala pre nedostatok personálu. Dôležité je však zdôrazniť, že trojzmenná prevádzka nemôže vyriešiť problémy s nedostatkom personálu, ale iba ich prehĺbiť,“ uviedol Visolajský.

Chyby riaditeľa

Zdôraznil, že riaditeľ žilinskej nemocnice nemal súhlas zamestnancov pri rozvrhnutí pracovného času, čím systém následne skolaboval. Rovnako dal podľa Visolajského riaditeľ výpovede údajne z nadbytočnosti 20 lekárom z oddelení, kde boli s poisťovňou zazmluvnené výkony, a regionálny riaditeľ zdravotnej poisťovne o tom nevedel. Riaditeľovi tiež odborári vyčítajú porušenie organizačného poriadku.

„Na protestné zhromaždenie v Žiline sme si vybrali pondelok 26. novembra aj preto, že v ten istý deň sa začína celoslovenský protest učiteľov. Ich požiadavky považujeme za úplne legitímne a podporujeme snahu o zlepšenie sociálneho postavenia učiteľov. Zároveň ponúkame predsedovi štrajkového výboru a predsedovi Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavlovi Ondekovi priestor, aby vystúpil na našom protestnom zhromaždení,“ uzavrel Visolajský s tým, že protest lekárov sa začne pred žilinskou nemocnicou v pondelok 26. novembra o 15.30 hodine.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM