Jozef Legéň Kultúra

V Terchovej opäť niečo výnimočné: Hrachové špeciality aj bohatý sprievodný program

Terchová je už tradične známa bohatým a pestrým programom počas letných dní. Tento krát si pripravili niečo naozaj originálne. Hrachovrat je názov akcie, ktorá ponúkne okrem hrachových špecialít, ktoré ulahodia jazýčku, aj bohatý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku V Terchovej opäť niečo výnimočné: Hrachové špeciality aj bohatý sprievodný program
Zdroj: TASR

Preteky vo varení hrachovej kaše, hrachové špeciality a ukážky tradičných remesiel ponúkne v sobotu pod sochou Juraja Jánošíka v Terchovej podujatie Terchovský Hrachovrat.

Podľa riaditeľa Považského múzea (PM) v Žiline Ladislava Cimeráka sa zakladá na známej legende o Jánošíkovi a jeho osudovej strukovine. „Hrachovrat minulý rok navštívilo množstvo zvedavcov. Verím, že popri iných gastronomických podujatiach, ktoré sa konajú v okolí Žiliny, prídu aj tento rok na toto milé podujatie nielen milovníci hrachu, Jánošíkovskej tradície, ale aj široká verejnosť,“ povedal Cimerák.

V areáli pod sochou Jánošíka bude od obeda dotvárať atmosféru Hrachovratu terchovská muzika Pupov. „Rázovitými piesňami sa postará o dobrú náladu počas celej soboty. Humorné divadelné improvizácie o Jánošíkovi v podaní divadelno-improvizačnej skupiny zo Žiliny Kapor na scéne budú jedným z hlavných programov,“ uviedol hlavný organizátor Hrachovratu Marián Bardiovský.

„Vôňu osudovej strukoviny bude cítiť na každom kroku a okrem toho sa milovníci hrachu, dobrej nálady a kulinárskych chutí môžu tešiť aj na ukážky tradičných remesiel. Hrachové zábavky a hlavolamy pre deti, skákanie cez vatru a iné súťaže budú pripravené až do večerných hodín,“ dodala marketingová pracovníčka PM v Žiline Veronika Gužíková.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM