Rôzne

Nový chodník a priechod pre chodcov: Chlmčania už majú Vianoce

Situácia na Bytčianskej ulici v dvojitej zákrute v mestskej časti Považský Chlmec bola dlhodobo nebezpečná pre chodcov najmä pre frekventovanú premávku a chýbajúce chodníky. Zdravie a život chodcov tak boli roky v každodennom ohrození.

Ilustračný obrázok k článku Nový chodník a priechod pre chodcov: Chlmčania už majú Vianoce
Foto: Iveta Hrabovská

Na základe podnetov od miestnych občanov a mestských poslancov zrealizovalo Mesto Žilina v novembri tohto roka výstavbu nového chodníka a pribudol aj priechod pre chodcov, ktorý bude aj výrazne osvetlený.

3 roky stará vec

Podnety na dobudovanie chodníka od poslancov mestského zastupiteľstva za príslušný volebný obvod – od Anny Smikoňovej, Jána Púčeka a Rastislava Johanesa, ako aj od občanov Považského Chlmca boli evidované na Mestskom úrade v Žiline už tri roky. V priebehu novembra pristúpilo Mesto Žilina k povrchovej úprave chodníka v „esíčku“ na Bytčianskej ulici pri Chlmeckom námestí. Povrch tvorí zámková dlažba v ploche cca 170 m2, náklady na realizáciu predstavovali cca 13 000 eur. Nanovo sa vybudovala jedna uličná vpusť na začiatku chodníka a došlo tiež k výškovej úprave štyroch kanalizačných poklopov.

„Mestský úrad v Žiline pod mojím vedením zhromažďuje všetky podnety od občanov a v rámci finančných možností Mesta sa snažíme každodenné problémy občanov riešiť. Konkrétne v Považskom Chlmci bolo veľmi dlho ohrozované zdravie a životy chodcov. Som rád, že sa nám výstavbou nového chodníka a priechodu pre chodcov podarilo zjednať nápravu,“ skonštatoval primátor mesta Žilina Igor Choma.

Pod stromček aj osvetlenie

Podľa realizátora stavby najťažšie bolo vykonávať práce za plnej premávky, pretože Bytčianska ulica je ako cesta II. triedy značne zaťažená nákladnou dopravou. Chodník začína od križovatky Bytčianskej ulice s Ulicou Pod skalkou a pokračuje smerom ku kaplnke, kde sa priechodom pre chodcov napája na už jestvujúci chodník. Do konca roku bude zrealizované aj osvetlenie nového priechodu pre chodcov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM