Tomáš Batiz Správy

V Budatínskom hrade ukončili ďalšiu etapu rekonštrukcie: Čo sa vynovilo?

V Budatínskom hrade v Žiline ukončili ďalšiu etapu rekonštrukcie. Prečítajte si ďalšie informácie z inovácie.

Ilustračný obrázok k článku V Budatínskom hrade ukončili ďalšiu etapu rekonštrukcie: Čo sa vynovilo?
Zdroj: TASR

V nových priestoroch druhého nadzemného podlažia pribudne expozícia hradných opevnení, ktorej sprístupnenie je naplánované na október. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Doplnila, že na začiatku mája boli ukončené stavebné práce na druhom nadzemnom podlaží. „Aktuálne prebieha kolaudačné konanie, ktoré by malo byť uzatvorené po prázdninách. Zrekonštruovaním druhého podlažia Budatínskeho hradu vznikol samostatný okruh, ktorý bude múzeum využívať napríklad na interaktívne výstavy či tvorivé dielne,“ uviedol riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada.

3D modely hradu

Rekonštrukcia bola podľa Remencovej financovaná cez program Interreg SK-CZ v rámci projektu s názvom Každá história si zaslúži svoj priestor. Partnerský český región v rámci projektu opravil časť hradu Hukvaldy. „Považské múzeum v Žiline pripravuje v spolupráci so ŽSK v zrekonštruovaných priestoroch novú expozíciu Pred hradbami za hradbami. Návštevníci sa môžu tešiť na 3D modely hradu a exponáty zachytávajúce tri hlavné úseky dejín – pravek, včasný stredovek a vrcholný stredovek. Ak všetko pôjde podľa plánu, netradičnú expozíciu múzeum slávnostne otvorí už v októbri. Nebude chýbať ani bohatý kultúrny program či tvorivé dielne pre deti,“ dodala hovorkyňa ŽSK.

Čitáreň a depozitár

V priestoroch Východného paláca hradu by mohli čoskoro pribudnúť aj čitáreň a depozitár. „Pripravujeme projekt, ktorým by sa zriadila odborná knižnica aj otvorený depozitár v podkrovných priestorov paláca. Súčasťou projektu je obnova chodníkov v areáli hradu,“ povedal Hromada s tým, že v súčasnosti sa aktualizuje projektová dokumentácia.

Nové objekty vo Východnom paláci by chcel ŽSK zriadiť zo zdrojov Nórskeho finančného mechanizmu. „Budatínsky hrad ešte čakajú práce na fasáde zo severnej strany, ako aj terénne úpravy v areáli parku. Pamiatka bola pre verejnosť uzatvorená 10 rokov. Obnova areálu Budatínskeho hradu sa začala revitalizáciou parku, nasledovala kompletná obnova veže, kaplnky a postupne pribúdali ďalšie časti hradného komplexu. Vlani sa podarilo dokončiť rekonštrukciu hospodárskej budovy z 18. storočia, v ktorej sa nachádza Drotársky pavilón,“ vysvetlila Remencová.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM