Kultúra

Útekom z Osvienčimu zachránili tisícky ľudí: Vrba a Wetzler riskovali život pre záchranu iných!

Pohnuté životné osudy dvoch slovenských židov, Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, ktorým sa pred 70 rokmi podarilo utiecť z prísne stráženého nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brzezinka, si dnes podvečer pripomenuli v liptovskomikulášskom Múzeu Janka Kráľa.

Ilustračný obrázok k článku Útekom z Osvienčimu zachránili tisícky ľudí: Vrba a Wetzler riskovali život pre záchranu iných!
Foto: Slávka Kellová

„Žijúcich pamätníkov holokaustu je prirodzene čoraz menej, no pripomínanie obetí má neustále väčší význam. Nielen ako uctenie množstva obetí, ale na výstrahu pre súčasné generácie, čo všetko sa môže stať. Nie tak dávne genocídy v Rwande či bývalej Juhoslávii sú strašným dôkazom, že ľudstvo je nepoučiteľné,“ uviedol predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl.

Práve v Žiline spísala spomínaná dvojica detailnú správu o fungovaní a podstate koncentračného tábora. „Vďaka ich autentickým výpovediam sa verejnosť prvý raz dozvedela úplnú hrôzostrašnú pravdu o Osvienčime. Nepriamo to pomohlo zachrániť pred deportáciou 120 000 maďarských židov,“ pokračoval Frankl. „Nikto im zo začiatku neveril, ale následne sa udalosti pohli dopredu pomerne rýchlo. Škoda, že sa do zastavenia holokaustu nepustili aj spojenci. Poviem to otvorene, na židov sa vykašľali,“ dodal.

Tri dni sa bez vody a jedla skrývali pod kopou dreva v areáli tábora. Následne sa vydali na strastiplnú 120-kilometrovú cestu do Žiliny s hrôzostrašným odkazom. Už počas pobytu na Slovensku sa odvážna dvojica skrývala šesť týždňov aj v Liptovskom Mikuláši. „Napriek tomu, že sa im podarilo zachrániť toľko životov si nikdy neodpustili, že ich správa nemala taký ohlas aký očakávali,“ prezradil P. Frankl.

Pochod mladých z Osvienčimu

„V auguste by sa mal uskutočniť nultý ročník pochodu z Osvienčimu do Žiliny, kam Vrba s Wetzlerom doputovali 25. apríla 1944 po troch týždňoch na úteku. Aj týmto spôsobom chceme rok čo rok pripomínať a vysvetľovať najmä mladým ľuďom, čo sa počas druhej svetovej vojny stalo a aby sa na to nezabudlo. Už sa nič obdobné nesmie nikdy viac zopakovať,“ povedala Viera Perašínová, členka výkonného výboru Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem, ktoré je spoluorganizátorom projektu Vrba – Wetzler Memorial.

global24/tasr

Vrba Wetzler foto
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM