Michal Demjanovič Kultúra

Týždeň v Žiline ako na dlani: Na čo sa oplatí vybehnúť?

Druhý januárový týždeň nemusíte oddychovať iba doma, ale aj v spoločnosti. V Žiline sa bude konať niekoľko zaujímavých akcií. Nenechajte si ich ujsť.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň v Žiline ako na dlani: Na čo sa oplatí vybehnúť?
46
Galéria
Zdroj: TASR

Konfety

10. 1. 2017, o 19:00, Mestské divadlo, Žilina

Vtipná satirická reflexia mediálnej a politickej pretvárky. Na firemnej oslave sa stretne päť moderátorov. Každý z nich je unavený a deprimovaný tým, čo každodenne pomocou overených trikov predáva divákom. Od hviezd na počkanie až po politikov v doživotnej funkcii. Vo vzájomnej, no prázdnej komunikácii, hľadajú protagonisti ventil a pochopenie pre svoju prácu. Tá sa na verejnosť dostáva v povrchnej a optimistickej forme. Ich úsmev je pritom len ďalším trikom na odpútanie našej pozornosti.

Ilúzie

11. 1. 2017, o 19:00, Mestské divadlo, Žilina

Komorná hra rozpráva príbeh dvoch starých manželských párov, ktoré dospeli do bodu, kedy bilancujú svoje vzťahy. Aký má ale zmysel znovu interpretovať svoj život? Neustále hľadanie odpovedí a potreba dorozprávať svoj životný príbeh je vo výsledku len prejavom nedostatku viery. A kde nie je viera, objaví sa lož. Prichádzajú ďalšie a ďalšie interpretácie lásky, no každý výklad, ktorým sa postavy snažia postihnúť zmysel a podstatu žitia založeného na láske, teda na bytostnom súžití s druhým človekom, sa stáva iba ilúziou. Ak chceme za každú cenu uvidieť pravdu, môžeme sa ohromne spáliť. Komorná hra rozpráva príbeh dvoch starých manželských párov, ktoré dospeli do bodu, kedy bilancujú svoje vzťahy.

Novoročný koncert

12. 1. 2017, o 19:00, Štátny komorný orchester, Žilina

Orchestrálny abonentný cyklus „A“, Mario Košik, dirigent, Kremena Dilcheva, mezzosprán. PROGRAM: Wolfgang Amadeus, Mozart: Únos zo Serailu – predohra, Johannes Brahms: Uhorský tanec č. 5 Peter Iljič Čajkovskij: Valčík z opery Eugen Onegin, Gioacchino Rossini: Cruda sorte, kavatína Isabelly z opery Talinka v Alžíri, Antonín Dvořák: Slovanský tanec č. 10, Antonín Dvořák: Valčíky op. 54 č. 1 a 4, Emmerich Kálmán: Čardášová princezná – predohra, Johann Strauss ml.: Frülingsstimmen Walzer, Pablo de Luna: El niňo judio – zarzuela, Johann Strauss ml.: Kaiser Walzer, Johann Strauss ml.: Pizzicato Polka, Robert Stolz: Spiel auf deiner Geige z operety Venus in Seide, Johann Strauss ml.: Tritsch Tratsch Polka, Johann Strauss ml.: Wiener Blut Walzer, Franz Lehár: Meine Lippen, sie küssen so heiss z operety Giuditta Johann Strauss ml.: Valčík Na krásnom modrom Dunaji

Smrť obchodného

12. 1. 2017, o 19:00, Mestské divadlo, Žilina

Nová hra mladej slovenskej autorky a dramaturgičky Lenky Garajovej je alúziou na Smrť obchodného cestujúceho od Arthura Millera a ukazuje, že témy, ktoré rezonovali v polovici minulého storočia, sú nástojčivo aktuálne aj pre nastupujúcu generáciu. Hra sa snaží prostredníctvom vybraných motívov pokračovať v príbehu dvoch bratov a jedného ťaživého odkazu ich otca. Dvaja bratia sa po pohrebe na dlhší čas lúčia a volia si rôzne životné cesty. Okrem toho ich delí odlišný pohľad na otcovu smrť.

Perinbaba

13. 1. 2017, o 8:45, Bábkové divadlo, Žilina

Meno zázračnej babky, ktorá sa stará o sneh, na Slovensku doslova zľudovelo a používa sa pri každej poriadnej snehovej nádielke. Za jej popularitu môže najmä rovnomenný film Juraja Jakubiska, bez ktorého by sme si Vianoce nevedeli už ani predstaviť. Žilinská inscenácia podobne ako známa filmová verzia čerpá inšpiráciu zo slovenského folklóru a ľudových tradícií. Zaujímavými divadelnými prostriedkami rozpráva príbeh o láske komedianta Jakuba a mladej richtárovej dcéry Alžbetky.

Smith & Wesson

13. 1. 2017, o 19:00, Mestské divadlo, Žilina

Slávny taliansky autor Alessandro Baricco už viac ráz potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov. Jeho hra Smith & Wesson pripomína, že umelecká forma je najmä umeleckou fikciou a opisuje aj to, čo je nepravdepodobné. Hrdinovia drámy sa rozhodnú narušiť zdanlivý pokoj svojich životov, za ktorým sa skrýva ich strach a opúšťajú pohodlnú pozíciu pozorovateľov.

Vidiek v Žiline

13. 1. 2017, o 19:00, Dom Odborov, Žilina

Koncert úspešnej a legendárnej pop-rockovej skupiny Vidiek, na ktorom zaznejú skladby z ich ostatného albumu Vidiek s oblohou ale aj staršie vypaľovačky, veď skupina Vidiek pôsobí na našej hudobnej scéne už od roku 1987. V roku 1988 z rádií zaznel ich prvý veľký hit Vidiečan. A nasledovali ďalšie: Nechajte si ju, Tisíc divov, Rudy a Hilda, Anglická, Keď je 7 ráno, Nie je to ľahké, Vianoce 97, Námornícka, Ó maňo, Anjel, Či oči či sombréros alebo Nové časy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM