Soňa Vanovčanová Kultúra

Týždeň s kultúrou v Žiline: Kam za zábavou po práci?

Začal nový pracovný týždeň a s ním aj prílev pracovných povinností. No po povinnostiach si treba aj oddýchnuť. Kde stráviť zaslúžený oddych v meste po práci?

Ilustračný obrázok k článku Týždeň s kultúrou v Žiline: Kam za zábavou po práci?
Zdroj: TASR

Vernisáž výstavy:

Čas veľkonočný

Utorok, 13. marca, 16.00 hod., Makovického dom

Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva všetkých záujemcov na vernisáž výstavy prác ľudovoumeleckých tvorcov Čas veľkonočný.

Na výstave sa autori predstavia kraslicami zdobenými tradičnými technikami, prácami z drôtu, dreva, slaného cesta či výrobkami vyrobenými rôznymi textilnými technikami.

Jednotlivé remeselné výrobky si návštevníci môžu počas výstavy zakúpiť a taktiež vďaka živým ukážkam uvidia zručnosti ľudovoumeleckých tvorcov. Pomocou odborných textov a fotografií budú mať možnosť spoznať jarné zvyky na Slovensku.

Výstava bude pre verejnosť sprístupnená v termíne od 14. marca do 28. marca v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny (po dohode aj v inom čase).

Prednáška:

Mariánske námestie V. / domy č. 25 – 32

Utorok, 13. marca, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Pokračovanie cyklu prednášok Petra Štanského o Mariánskom námestí v Žiline. Tentoraz bude Peter Štanský rozprávať o vývoji a histórií domov č. 25 – 32, o ich majiteľoch a obchodoch, ktoré sa tam v minulosti nachádzali.

Koncert:

Fero Király – Philip Glass – Dances #2 & #4

Utorok, 13. marca, 19.00 hod., Nová synagóga Žilina

Klasická hudba je prapolievkou pre prostriedky obľúbené aj v súčasných subkultúrnych hudobných prejavoch. Tance známeho žijúceho nestora repetitívnych štruktúr – amerického skladateľa Philipa Glassa, v expertnej interpretácii na sólovom nástroji elektrický organ, pre ktorý sú priamo určené.

Bezmála hodinový tok minimálnej hudby s hmlistým náznakom toho, že je inšpiráciou aj pre elektronickú klubovú scénu.

Divadlo:

Smrť sa volá Engelchen

Streda, 14. marca, 10:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Počas druhej svetovej vojny vypálilo komando SS moravskú obec Ploština. Ladislav Mňačko bol ako mladý partizán svedkom týchto udalostí. V jeho najznámejšom protivojnovom románe Smrť a volá Engelchen autor znovu rozpráva svoj príbeh prostredníctvom mladého partizána Voloďu.

Spočiatku dobrodružný partizánsky život je osudovo pretkaný láskou k záhadnej Marte. Táto žena prinesie do drsného partizánskeho prostredia spaľujúcu túžbu aj smrteľné nebezpečenstvo. Začína boj o holý život a záchranu ľudskosti. Po vojne treba chytiť vinníkov, lenže vojna nemá víťazov a porazených. Čo nakoniec spasí zranené duše?

Kino:

Indonézia: Z Bali na Timor

Streda, 14. marca, 17.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Cestovateľské premietanie spojené s besedou o krajine, ktorú nám predstaví Petra Pogániová.

Divadlo:

Holuby

Streda, 14. marca, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Situačná komédia Davida Gieselmanna je sondou do vzťahov skupiny ľudí, ktorých spájajú ekonomické a rodinné väzby a každodenný stereotyp. Bohatý muž, majiteľ a šéf prosperujúcej firmy by mohol byť spokojný so sebou a dosiahnutým spoločenským statusom.

Raz sa však rozhodne, že si splní svoje tajné želanie a zmizne. Chce sa stať novým a šťastnejším človekom, ktorý sám a v ústraní chová holuby. Jeho rozhodnutie spustí sled udalostí a groteskných situácií gradujúcich ad absurdum.

Účinkujú: I. Pagáčová, B. Bačo, D. Uzsák, T. Peršić, M. Tomasy, J. Dobrík, A. Nováková, J. Oľhová Réžia: Ľubomír Vajdička AH

Pre deti:

Kuk, ani muk!

Štvrtok, 15. marca, 17.00 hod., Veľká scéna Dom odborov

Smejko a Tanculienka
Úplne nové predstavenie s najobľúbenejšími chrobáčikmi Smejkom a Tanculienkou! Dokonca príde aj ich kamarát motýlik Huncúlik a spoločne zahrajú nové hity z tretieho DVD Kuk, ani muk! Nebudú chýbať pesničky ako Motáčik Popletáčik, Sestričky farbičky, Tri prasiatka, Škaredé káčatko, Usmej sa, Ahoj, ahoj… ale zaspievajú aj toľko žiadaného Boxeristu, Vajce na vandrovke a Babu Jagu!

Smejko a Tanculienka sa na vás tešia na koncertoch so svojím novým DVD Kuk ani muk!

Na úplný záver sa všetci chrobáčikovia môžu so Smejkom a Tanculienkou vyfotiť a podpísať DVD!

Predstavenie vhodné od 2 rokov.

Hudobný festival:

Hudba sveta Žilina 2018

Štvrtok, 15. marca, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Festival world music začína svoj štvrtý ročník v Mestskom divadle folklórom pyrenejského polostrova, ktorého temperament, ale aj nostalgiu predvedú dve hudobné formácie.

Ako prvá zaznie česká, prevažne ženská kapela s názvom BraAgas, ktorá má v obľube folklór z rôznych krajín sveta. Vrcholom večera bude Flaco de Nerja Ensamble, kedy si publikum bude môcť vychutnať spojenie tradičného a moderného flamenca plného temperamentného rytmu, melancholických melódií a vášnivého tanca pochádzajúcich z Andalúzie.

Už po štvrtýkrát sa žilinské sály naplnia milovníkmi kvalitnej hudby. V polovici marca totiž začne festival, ktorý dáva priestor hudobnej tradícii v novom inovatívnom spracovaní – world music.

Koncert:

Exotické inšpirácie

Štvrtok, 15. marca, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Prvýkrát zavíta do Domu umenia Fatra indický dirigent Debashish Chaudhuri. Pod jeho taktovkou je pripravený program inšpirovaný exotickou Indiou a Čínou.

Na koncerte vystúpia sólisti hrajúci na netypické sólové nástroje v našich končinách – Brit Jonathan Mayer hrajúci na indický strunový nástroj sitar, ktorý sa stal známy na celom svete vďaka skupine Beatles, a český umelec Tomáš Reindl hrajúci na dvojicu bubnov tablá.

Program:

Good News from Beijing

  • Sergej Rachmaninov
  • Scherzo d mol

Victor Paranjoti

  • Dravidian Dithyramb

Jonathan Mayer

  • Dissescting Rag Desh pre sitar, táblá a orchester

Jonathan Mayer

  • Koncert pre sitar, tablá a orchester

Edward Elgar

  • Orchestrálne miniatúry

Albert Roussel

  • Pavúčia hostina op. 17

Liu Tieshan/Mao Yuan

  • Dance of the Yao People

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM