Zuzana Vajayová Rôzne

Týždeň kresťanskej kultúry ponúka aj verejné čítanie z Biblie

Verejné čítanie z Biblie ponúkne v stredu od 12. hodiny v žilinskom kníhkupectve Artforum podujatie, ktoré je súčasťou druhého ročníka Týždňa kresťanskej kultúry v Žiline.

Predstavitelia cirkví a študenti budú podľa hovorcu Žilinskej diecézy Petra Holbičku čítať zo starozákonnej knihy Genezis. Pripomenul, že program Týždňa kresťanskej kultúry otvorila medzinárodná konferencia Identita strednej Európy. „Teológa, pedagóga a publicistu Ladislava Lencza si dnes pripomenú spolu s jeho manželkou Teréziou v priestoroch Diecézneho centra. Súčasťou bude aj prezentácia kníh Ondreja Šmidriaka. Týždeň kresťanskej kultúry ponúka tiež bohoslužby, výstavu fotografií o Svetových dňoch mládeže Madrid 2011 a premietanie filmov Karla Iľju Dvořáka. Program vyvrcholí v nedeľu 2. októbra svätou omšou v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline,“ informoval Holbička.

Hlavnou myšlienkou Týždňa kresťanskej kultúry je podľa riaditeľa Inštitútu Communio, n. o. Zdena Pupíka skutočnosť, že kresťanskú kultúru tvoria ľudia prostredníctvom spomienok, ale aj pohľadov do budúcnosti. „Preto sme sa snažili skĺbiť tieto dve skutočnosti. Že sa pozeráme do minulosti, spomíname na významných a zaujímavých ľudí, ale zároveň sa pozeráme do budúcnosti, aby sme vedeli ponúknuť niečo hodnotné a tvorivé,“ skonštatoval Pupík.

Týždeň kresťanskej kultúry v Žiline zorganizovalo združenie EKUZA a Inštitút Communio v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom. EKUZA je nezáväzné združenie kresťanských cirkví v Žiline. Spoločne sa stretávajú a pracujú od roku 2000. Inštitút Communio je nezisková organizácia, ktorú založila Žilinská diecéza v roku 2010. Cieľom inštitútu je organizovanie aktivít v oblasti vzdelávania detí, mládeže a dospelých, tvorba, rozvoj ochrana, obnova a prezentácia duchovných a kultúrnych hodnôt a publikačná činnosť.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM