Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Tri tipy na voľný čas v Žiline: Čo tak pozrieť si mesto z výšky?

Ďalší prázdninový víkend je pred nami. Ak ešte stále neviete, ako ho budete tráviť, skúste sa inšpirovať výstupmi, na konci ktorých vás bude čakať nádherný výhľad.

Ilustračný obrázok k článku Tri tipy na voľný čas v Žiline: Čo tak pozrieť si mesto z výšky?
Zdroj: Žilina gallery

Kto neabsolvoval prechádzku na Starhrad, výstup na Dubeň, alebo si nevychutnal výhľad z Terchovského srdca, azda ani nie je z našich končín. Naše okolie ponúka nemálo možností na letné výlety, ktoré si mnohí radi zopakujeme aj viackrát ročne. My sme však hľadali nápady, ktoré ste možno ešte neskúsili, alebo o nich dokonca ani nepočuli… Čo tak pokochať sa výhľadmi na okolie z blízkych rozhľadní?

Výstup na Špicák

Práve na tomto vrchu sa nachádza jedna z novších rohľadní v blízkosti Žiliny. Turisti k nej vyšliapu približneza 40 minút z parkoviska, ktoré je pod hradom Strečno. Na výhliadku sa dostanete po značenej trase, ktorá vedie po žltej turistickej značke. Smerovú tabuľu, ktorá vám ukáže náučný chodník i značku vidieť z parkoviska. Asfaltku po chvíli vystrieda stúpanie v prírode. Prejdete po lúke, kde je možné zastaviť sa, či chvíľku posedieť na lavičke. Potom budete pokračovať ďalej po značke. Čaká vás náročnejší asi dvadsaťminútový výstup a uvidíte pred sebou sedlo. Za ním bude nasledovať vytúžený vrchol s rozhľadňou Špicák. Výhľad, ktorý sa vám naskytne vám otvorí nielen okolitú krajinu, maličké obce z výšky, ale aj blízke či vzdialenejšie hra­dy.

Rozhľadňa v Mojši

Tú nájdeme priamo na Vodnom diele Žilina. Natrafíte na ňu pri prechádzke či cyklotúre okolo priehrady. Výhliadka je umiestnená tak, aby bola súčasťou cyklotrasy, a to na najvyššom mieste – na hrádzi Vodného diela Žilina. Rozhľadňa je atraktívna pre svoje netypické umiestnenie na pilieri lávky pre peších cez vodnú nádrž v Mojši. Z rozhľadne je pekný výhľad na okolité pohoria Žilinskej kotliny, na vodné dielo a obec Mojš. Prístup je nenáročný a ak máte v nohách už nejaké tie kilometre, tak je príjemnou zastávkou na oddych a zoznámenie sa s okolitou krajinou.

Vyhliadka na Dubni

Ak ste ešte nenavštívili vrch Dubeň, teraz máte ten najlepší dôvod. Nielen preto, že sa nachádza v blízkom okolí mesta, dobrým dôvodom je atraktívny výhľad na Žilinu. Rozhľadňa je vysoká 27,4 metra a má 10 podlaží. Prvé nadzemné podlažie je vo výške 572 metrov nad morom, najvyšší bod veže je v nadmorskej výške 598 metrov. Vyhliadková veža je prístupná celoročne a je možné sa k nej dostať po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína. Z Budatína má trasa dĺžku do dvoch kilometrov a zo Zástrania približne štyri kilometre.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM