Iveta Hrabovská Rôzne

Trestné stíhanie na stole: Na muške je Radenov dom...

V posledných dňoch sa vo viacerých slovenských médiách opakovane objavili informácie týkajúce prepraných peňazí v súvislosti s rekonštrukciou Radenovho domu v Čičmanoch. Považské múzeum však tvrdí, že ide o úmyselné poškodenie dobrého mena a rozhodlo

Novovzniknuté žilinské OZ Proti korupcii podalo minulý týždeň trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s rekonštrukciou Radenovho domu v Čičmanoch, ktorý je v správe Považského múzea v Žiline. **Kompletný článok nájdete **[link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.143514_Ko­rupcii-odzvonilo:-Obcianske-zdruzenie-pomoze-kazdemu-]TU[/link].

Tvrdenie proti tvrdeniu[/size][/co­lor]

Najzávažnejší dôvod udáva OZ pokrytie strechy šindľami oveľa nižšej kvality, a teda aj za oveľa nižšiu sumu, ako bola obstarávateľom zaplatená. Ako ďalšie pochybenie uvádza, že múzeum vybralo dodávateľa na opravu strechy v rozpore s pravidlami obstarávania VÚC.

„Upozornili ma, že strecha nie je v súlade s tým, ako by sa mala rekonštruovať, ani v súlade s pokynmi krajského pamiatkového úradu, tak som sa do toho pustila. Zistili sme, že na streche je nekvalitný materiál. Napriek tomu, že PM zaplatilo podľa všetkého za najkvalitnejší materiál a je tam rozdiel v sume podľa našich výpočtov 5000€,“uviedla Vanda Tuchyňová, predsedníčka OZ Proti korupcii.

Ako sa uvádza v tlačovej správe Považského múzea v Žiline, trestné oznámenie súvisiace s rekonštrukciou Radenovho domu v Čičmanoch vníma múzeum ako poškodzovanie a diskreditáciu dobrého mena, ktorému bolo kedy vystavené.

„Považské múzeum v Žiline vždy konalo v súlade so zákonom, dobrými mravmi a dbalo na dobré hospodárenie organizácie. Aby boli vyvrátené aj najmenšie pochybnosti, ktoré mohli vzniknúť na základe umelých konštrukcií a poloprávd, boli požiadané príslušné kontrolné orgány štátu o vykonanie kontroly, ktoré závažné pochybenia a porušenia zákona zo strany múzea nezistili. V súčasnosti budú predmetom policajného vyšetrovania,“ dodala Adriana Brziaková, Kultúrny manažér Považského múzea v Žiline.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) víta trestné oznámenie, ktoré môže potvrdiť alebo vyvrátiť, či ozaj bol takýto skutok vykonaný alebo nie.

//"To, čo bolo zistené zo strany kontrolóra ŽSK – pochybenie zo strany riaditeľa PM, niesol svoj diel viny. Finančne sme mu to zosobnili. A v prípade, že by sa dokázali ďalšie pochybenia, môžeme ako zamestnávateľ v rámci pracovno-právnych vzťahov pokračovať ďalej,“ //dodal na margo trestného oznámenia Peter Kubica, hovorca ŽSK, ktorý je zriaďovateľom PM v Žiline.

Prvý krok múzea[/size][/co­lor]

V presvedčení, že konanie múzea vždy bolo a je v súlade so zákonom, sa múzeum rozhodlo uskutočniť všetky kroky smerujúce k očisteniu svojho dobrého mena. Prvý krok bude sprístupnenie všetkých dostupných informácii a dokumentov týkajúcich sa kauzy Radenovho domu na webovom sídle múzea.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM