Adriana Blahová Rôzne

Slávenie Troch kráľov: Prečítajte si zaujímavosti o významnom sviatku kresťanov

Sviatok Zjavenia Pána-Troch kráľov kresťania tradične oslavujú 6. januára. V tento deň si pripomínajú biblické postavy - troch mudrcov z Východu, ktorí sa prišli do Betlehema pokloniť novonarodenému Ježišovi a priniesli mu dary: zlato, kadidlo a myrhu.

Ilustračný obrázok k článku Slávenie Troch kráľov: Prečítajte si zaujímavosti o významnom sviatku kresťanov
Zdroj: TASR

Traja mudrci z Východu, spomínaní aj ako traja králi – Gašpar, Melichar a Baltazár, ktorí prichádzajú s darmi k maličkému Ježiškovi, vedie podľa tradície betlehemská hviezda. Ich postavy sú zobrazované v betlehemoch a sú tiež témou vianočných a trojkráľových hier.

Jeden z najstarších kresťanských sviatkov

Sviatok Zjavenie Pána – Traja králi patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Šiesty január bol na Východe už od 3. storočia sviatkom Zjavenia Pána. Cirkev si v ňom pripomínala tri zázraky: príchod mudrcov z Východu, Ježišov Krst a jeho prvý zázrak v Káne Galilejskej. V 4. storočí sa tento sviatok rozšíril aj na Západe, kde liturgia a čítania kládli dôraz predovšetkým na poklonu Mudrcov z Východu malému Ježišovi v Betlehem

Zjavenie Pána je zjavením Ježiša Krista ako Mesiáša Izraela, Božieho Syna a Spasiteľa sveta. V troch mudrcoch z Východu, v predstaviteľoch okolitých pohanských náboženstiev, evanjelium vidí prvotiny národov, ktoré prijímajú dobrú zvesť o spáse skrze vtelenie Ježiša Krista.

Ako sa slávia Traja králi na Slovensku?

Sviatok Troch kráľov má aj na Slovensku podľa zachovaných dokumentov dávnu tradíciu. Slávil sa aj účasťou na liturgii, počas ktorej posväcovali predmety používané v ľudovej praxi, napríklad vodu, kriedu, sviečky či cesnak.

V katolíckych kostoloch sa na Troch kráľov a v predvečer tohto sviatku konajú slávnostné omše. Vo viacerých chrámoch bývajú trojkráľové koncerty alebo betlehemské hry.

Na Troch kráľov sa na Slovensku obvykle konala tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky, kropili ich svätenou vodou, okadili kadidlom a dvere označovali iniciálami troch mudrcov z Východu – G.M.B. Táto tradícia sa na viacerých miestach zachovala dodnes.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM