Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastnú veľkonočnú babu
K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.
Pani Viera zo Žiliny (68) nám prezradila jej menu na Veľkonočné sviatky. „Na Zelený štvrtok sme mali a mávame vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý . Buď to bola polievka z jarných byliniek alebo špenát s uvarenými vajíčkami. Na Veľký piatok sme sa my dospelí postili, deti si mohli dať niečo pod zub, avšak bezmäsité,“ prezradila. Na Bielu sobotu sa u nich pečie veľkončná baba. Pozrite sa teda s nami, ako na to.
Veľkonočná krupicová baba
Prísady:
- 250 g jemných jačmenných krúpov
- Soľ
- Masť
- Cibuľka
- sušené hríby
- 400 g zemiakov
- Korenie
- Škvarky
- Údená slanina
Postup:
Jemné jačmenné krúpy dáme variť spolu so soľou. Ocedíme ich a na masti podusíme cibuľku a vopred namočené sušené huby. Uvarené krúpy premiešame s takto podusenými hubami, pridáme povarené a popučené zemiaky, dochutíme korením. Primiešame škvarky, kto má rád, aj upraženú údenú slaninu. Na vymastený plech dáme pripravenú masu, rovnomerne rozotrieme, povrch omastíme a upečieme doružova.
foto: ilustračné