Jozef Legéň Rôzne

Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastnú veľkonočnú babu

K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.

Ilustračný obrázok k článku Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastnú veľkonočnú babu
Zdroj: TASR

Pani Viera zo Žiliny (68) nám prezradila jej menu na Veľkonočné sviatky. „Na Zelený štvrtok sme mali a mávame vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý . Buď to bola polievka z jarných byliniek alebo špenát s uvarenými vajíčkami. Na Veľký piatok sme sa my dospelí postili, deti si mohli dať niečo pod zub, avšak bezmäsité,“ prezradila. Na Bielu sobotu sa u nich pečie veľkončná baba. Pozrite sa teda s nami, ako na to.

Veľkonočná krupicová baba

Prísady:

  • 250 g jemných jačmenných krúpov
  • Soľ
  • Masť
  • Cibuľka
  • sušené hríby
  • 400 g zemiakov
  • Korenie
  • Škvarky
  • Údená slanina

Postup:

Jemné jačmenné krúpy dáme variť spolu so soľou. Ocedíme ich a na masti podusíme cibuľku a vopred namočené sušené huby. Uvarené krúpy premiešame s takto podusenými hubami, pridáme povarené a popučené zemiaky, dochutíme korením. Primiešame škvarky, kto má rád, aj upraženú údenú slaninu. Na vymastený plech dáme pripravenú masu, rovnomerne rozotrieme, povrch omastíme a upečieme doružova.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM