Soňa Vanovčanová Kultúra

TOP 10 aprílových akcií: Žilinčania, toto si nenechajte ujsť!

Apríl je pred nami a s novým mesiacom aj pestrá ponuka kultúrnych či zábavných podujatí v našom meste. Žilinčania, tieto super akcie nepremeškajte!

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 aprílových akcií: Žilinčania, toto si nenechajte ujsť!
Zdroj: TASR

Kino:

Créme de la Créme: Medzipristátie

Utorok, 3. apríla, 20:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Dve mladé vojačky Aurore a Marine sa vracajú z Afganistanu. Spolu so svojou čatou strávia tri dni na Cypre v päťhviezdičkovom hoteli uprostred dovolenkujúcich turistov. Armáda to nazýva dekompresnou komorou, ktorá by im mala pomôcť „zabudnúť na vojnu“. Oslobodiť sa od násilia však nie je také jednoduché…

Medzipristátie (Voir du pays) – Delphine Coulin, Muriel Coulin / FR, GR / 2016 / 102 min / české titulky

scenár: Delphine Coulin
kamera: Jean-Louis Vialard
strih: Laurence Briaud
hrajú: Ariane Labed, Soko, Ginger Romàn, Karim Leklou,Andreas Konstantinou

Koncert vážnej hudby:

Ida Černecká a František Pergler

Streda, 4. apríla, 19.00 hod., Nová synagóga Žilina – na balkóne veľkej sály

Klavír štvorručne alebo zdvojená dávka klavírneho umenia v podaní slovenských interpretačných špičiek. Prichádzajú s programom, ktorý – okrem toho, že predstaví cyklus na našich pódiách stále neznámeho francúzskeho autora 20. storočia – je napojený na jednu z najpríťažli­vejších a zároveň najzložitejších hudobno-interpretačných estetík. Pozývame počúvať hudbu vťahujúcu do kontextu juvenílií, do osviežujúceho sveta mladosti až detstva. A prvýkrát si vyskúšame, ako znie náš klavír na balkóne, kam ho sťahujeme kvôli inštalácii novej výstavy.

Ida Černecká a František Pergler účinkujú ako klavírne duo od roku 1998. Ich repertoár pozostáva predovšetkým zo skladieb pre klavír štvorručne (diela Beethovena, Schuberta, Schumanna, Brahmsa, Dvořáka, Griega, Bizeta, Faurého, Debussyho, Poulenca a. i. ako i diela domácich autorov, z ktorých množstvo uvádzajú premiérovo). Realizujú celý rad významných koncertných projektov a CD nahrávok a pravidelne účinkujú na renomovaných koncertných pódiách na Slovensku i v zahraničí.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791):

  • Sonáta D dur, K.V. 381

Jean Françaix (1912 – 1997):

  • 15 Portraits d’Enfants d’Auguste Renoir (15 portrétov detí od Augusta Renoira)

Sergej Vasilievič Rachmaninov (1873 – 1943):

  • Six Morceaux, op. 11

Divadelné predstavenie:

Klára a Bára

Streda, 4. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Radikálna komédia o dvoch manželských krízach a jednom úmyselne založenom požiari. Vážne aj humorné situácie zo života rozohrajú na pódiu známe herečky Eva Holubová a Ivana Chýlková. Príďte sa ponoriť do hry, ktorá sa dostáva pod kožu manželského života.

Skoro nikto nie je so svojim životom úplne spokojný. A len skutočne málokto má také šťastie, že nájde ideálneho partnera, s ktorým dokáže byť skutočné šťastný. Väčšina ľudí sa jednoducho musí v manželstve veľmi snažiť a robiť pri hľadaní dokonalého partnerského súžitia aj dosť veľké kompromisy. Príbeh Kláry a Báry rozpráva o tom, čo sa môže stať, keď jednej z kamarátok po zástupe takýchto kompromisov rupnú nervy a pokúsi sa radikálne zmeniť svoj manželský život. Ale nie všetko ide podľa predstáv…

Okrem Evy Holubovej a Ivany Chýlkovej sa na pódiu predstavia Roman Štabrňák v alternácii s Janom Holíkom, Mojmír Maděrič a Barbora Svobodová.

Koncert vážnej hudby:

Veľkonočný koncert

Piatok, 6. apríla, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Pawel Przytocki, dirigent, Poľsko
  • Dalibor Karvay, husle
  • Stanislava Dubanová-Maggioni, soprán
  • Terézia Kružliaková, mezzosoprán
  • Jozef Gráf, tenor
  • Peter Mikuláš, bas
  • Slovenský filharmonický zbor
  • Jozef Chabroň, zbormajster

Program:

Johann Nepomuk Hummel

  • Predohra B dur

Henryk Wieniawski

  • Husľový koncert č. 2 d mol op. 22

Franz Schubert

  • Omša č. 5 As dur D. 678

Folklórne vystúpenie:

Korenenie

Nedeľa, 8. apríla, 16.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

FS Podpoľanec z Detvy a FS Nadšenci z Trenčína v pokračovaní výnimočného folklórneho príbehu, ktorý ponúka príval tanca, emócií, spevu, originálnej muziky.

Dve špičkové telesá vystúpia s programom skvelej tanečnej prítomnosti, pôvodu a novej cesty.

Korenenie treba zažiť!

Talkshow:

Vitajte doma s / Monika Hilmerová

Pondelok, 9. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo

Tentokrát v pravidelnej, obľúbenej talkshow VITAJTE DOMA S moderátorka Soňa Műllerová privíta v kresle pre hostí šarmantnú, filmovú aj divadelnú herečku Moniku Hilmerovú. Po vyštudovaní VŠMU prijala angažmán v Radošinskom naivnom divadle, neskôr v činohre Slovenského národného divadla. Filmoví diváci ju mohli vidieť v snímkach Kandidát, či Bathory.

Divadelné predstavenie:

Anna Franková

Streda, 11. apríla, 08.30 a 11.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Anna Franková si svoj denník začala písať v trinástich rokoch a písala ho celé dva roky, ktoré strávila v úkryte spolu s ďalšími siedmimi spolubývajúcimi. Denník Anny Frankovej veľmi presne a jednoducho odhaľuje pocity, strasti, slasti i bolesti dospievania a bez pátosu vykresľuje tragédiu vojny, tragédiu človeka zbaveného primárnej dôstojnosti a človeka v úplnej spoločenskej izolácii. Prirodzená intímna výpoveď dospievajúceho dievčaťa by sa mala stať účinnou zbraňou proti narastajúcej xenofóbii, nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu.

Anna: „Pre ľudí, ako som ja, je veľmi zvláštny pocit písať si denník. Nielen preto, že som si ho ešte nikdy nepísala, ale tiež si myslím, že sa neskôr nikto, ani ja, ani nikto iný, nebude zaujímať o výlevy trinásťročnej školáčky. Ale na tom nezáleží, chce sa mi písať a hlavne chcem byť úplne otvorená a úprimná. Papier je trpezlivejší ako ľudia. A pretože nechcem dať tento „kartónový“ zošit nikomu čítať, iba ak by som niekedy v živote našla priateľa alebo priateľku, nemusí to nikoho trápiť. A teraz som došla k tomu, prečo som si začala písať denník: nemám žiadnu priateľku.“

Dramatizácia: Šimon Spišák a Veronika Gabčíková

Dramaturgia: Veronika Gabčíková

Scéna a kostýmy:: Karel Czech

Réžia: Šimon Spišák

Hrajú: Lucia Korená a Ivan Martinka a.h.

Koncert:

Dalibor Janda a Prototyp

Streda, 11. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Hosť koncertu: Jiřina Anna Jandová

Dalibor Janda, spevák s typicky „zachrípnutým“ hlasom, poča s svojej kariéry odohral viac ako 4000 koncertov a stále pribúdajú ďaľšie.
V bezmála dvojhodinovej show českej hudobnej legendy za sprievodu pôvodnej kapely Prototyp si môžete užiť tie najväčšie hity. Oheň, voda, vítr / Všechno na Mars / Žít jako kaskadér / Modré nad hlavou / Padá hvězda / Snad jsem si jí měl všímat víc / Jahodový koktejl / 52 zamilovaných / Stoletý stařec / Vchází bez vyzvání / Krabička sirek / Vejdi / Hráli jsme kličkovanou / Mini / Dům v sedmém nebi / Kde jsi / Deset prstů pro život / a mnohé ďalšie.

Podujatie Považského múzea:

Múzeum pre Vás: Príroda na dlani

26. apríl, 8.00 hod. a 17.00 hod., javisko stredovekej dediny Paseka pod hradom Strečno

Považské múzeum v Žiline pozýva širokú verejnosť na cyklus aktivít s názvom „Múzeum pre Vás“. V mesiaci apríl si pre Vás pripravil zoológ Ladislav Hlôška zaujímavé popoludnie v teréne. Záujemcovia o dianie v prírode budú mať jedinečnú možnosť stráviť deň s profesionálnym zoológom v objatí Lúčanskej Fatry. Na vlastné oči uvidia, ako sa v teréne skúmajú drobné zemné cicavce. Uvidia, ako sa odchytené jedince značkujú prostredníctvom mikročipov a ešte oveľa viac.
Prvé hromadné stretnutie bude ráno o 8.00 hod. na javisku v stredovekej dedine Paseka a druhé stretnutie bude popoludní o 17.00 hod. na tom istom mieste. Dôležitá je pevná obuv, oblečenie do terénu a občerstvenie (dlhšia doba strávená v lese). Vhodné pre školy ako doplnkové hodiny biológie, ale aj pre širokú verejnosť. Prosíme záujemcov, aby sa vopred objednali na kubikova@pmza.sk.

Zábavný program:

7EDEM BEZ ZÁRUKY

Štvrtok, 26. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Skvelé vystúpenie 4 známych glosátorov. Elena Vacvalová, Oľga Feldeková, Marián Leško a Milan Lasica v populárnej talk show známej z obrazoviek TV JOJ.

Nenechajte si ujsť neopakovateľné vtipné postrehy a komentáre na udalosti z domácej i zahraničnej politiky, spoločnosti a všetkého, čo život prináša. Okrem humoru štvorice protagonistov programu čaká na divákov aj atraktívny hudobný hosť.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM