Soňa Vanovčanová Kultúra

To najlepšie v Žiline: Poďte sa zabaviť po práci

Začal nový týždeň a s ním prichádzajú nielen povinnosti, ale aj chvíľky voľného času. Jeseň prináša atmosféru koncertov, divadla i lampiónových sprievodov. Prinášame vám pár skvelých tipov na zábavu v meste i v okolí.

Ilustračný obrázok k článku To najlepšie v Žiline: Poďte sa zabaviť po práci
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie: Pri kase

14. novembra, 19:00 hod., Rosenfeldov palác

Komédia jedného herca z prostredia supermarketov, hypermarketov, megamarketov a gigamarketov. Paródia na dnešnú konzumnú spoločnosť vychádzajúca ako z reálneho, tak z absurdného základu. Autorská zmes stand-up comedy a pohybového herectva zo sveta obchodu, bez ktorého návštevy si pomaly nevieme predstaviť ani deň.

Komédia získala Cenu diváka na medzinárodnom festivale netradičných divadiel Kopřiva 2017. Režijná spolupráca: Adam Steinbauer.

Pavol Seriš je absolventom ateliéru pohybového divadla na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, kde momentálne pokračuje v doktorskom štúdiu. So svojimi hrami pravidelne vystupuje na Slovensku, v Česku a v zahraničí. Za svoje autorské inscenácie získal mnoho ocenení.

Prednáška: Mariánske námestie III. / domy č. 9 – 18

15. november, 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Pozývame na pokračovanie cyklu prednášok Petra Štanského o Mariánskom námestí v Žiline. Tentoraz bude p. Štanský rozprávať o vývoji a histórií domov č. 9 –18, o ich majiteľoch a obchodoch, ktoré sa tam v minulosti nachádzali. Vstup zdarma.

Koncert: Hradišťan & Jiří Pavlica

14. november, 19:00 hod., Mestské divadlo

Hradišťan & Jiří Pavlica je ojedinelé hudobné zoskupenie s vysokou umeleckou a interpretačnou úrovňou, nezvyčajne širokým žánrovým záberom a netradičným repertoárom, ktorého silným inšpiračným zdrojom bola najmä v počiatkoch jeho existencie ľudová tradícia. Radim Hanousek/saxofón a Martin Opršál/marimba (CZ) free jazz

•Jiří Pavlica (*1953) – umelecký vedúci, husle, spev
•Alice Holubová (*1969) – spev
•David Burda (*1970) – klarinet, flauty, spev, manažér
•Milan Malina (*1964) – cimbal, spev
•Roman Gill (*1980) – kvinton, spev
•Milan Gablas (*1989) – kontrabas, zpev
•Josef Fojta (*1973) – klávesy, perkusie, spev

Koncert: Dust in the Groove (CZ)

15. novembra, 18.00 hod., Nová synagóga

Je najvyšší čas konečne potešiť milovníkov jazzu. Avšak pozor, zabudnite na štandardy. Bude to v našom štýle. Marimbista Martin Opršál a saxofonista Radim Hanousek spolupracujú štyri roky v brnenskom projekte Dust in the Groove. V duu svoje nástroje podrobujú hľadaniu nových zvukových možností so zámerom odhaliť poslucháčom ich krajné polohy.

Podvečer plný slobodného, prirodzeného a komunikatívneho miešania súčasnej hudby, jazzu a voľnej improvizácie v originálnom celku. U nás tentokrát v „klubových“ priestoroch Zimnej modlitebne.

Divadelné predstavenie: HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ)

15. november, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

„Inscenácia Hana je projektom, cez ktorý sa chceme pozrieť sami na seba. Vrátiť sa k väzbám, ktoré si ctíme, a ktoré aj tak trochu môžu za to, že sme tu a teraz práve my. Chceme to zvládnuť so svojským nadhľadom, odstupom, v plnej zodpovednosti a prostriedkami nám vlastnými. Je to úsilie vytvoriť originál, cez ktorý sa majú šancu nájsť aj naši diváci. Hana nám ponúka priestor pre konfrontáciu s 60 ročnou minulosťou tohto divadla a ľudí, ktorí v ňom existovali, ale hlavne existujú dnes. Hana Hegerová sa stala istým symbolom cesty, po ktorej sa dá kráčať tak, aby sa po niekoľkoročnom ohliadnutí dalo povedať, že to stálo za to.” Anton Šulík, riaditeľ divadla a režisér inscenácie Hana.

Stand up show: 3T v divadle – november 2017

16. novembra, 19:00 hod., Mestské divadlo

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory ? Juraj „Šoko” Tabaček, Lukáš „Pucho” Púchovský a Stanislav „Stanley” Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň.

Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Cestovateľský festival Cestou necestou v Žiline

16. novembra 18:00 – 18. novembra 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Cestou necestou v Žiline s 11 cestovateľský­mi prezentáciami plnými dobrodružstva

Štvrtok 16. november

18:00 Martin Hesko a Matej Mego – Na Liberte k Čiernemu moru

V roku 2016 sa partia kamošov rozhodla prejsť na starých jednoprevodových Libertách zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko, Podestersko až na Ukrajinu k Čiernemu moru. Troch chalanov na Libertách doprevádzalo auto s fototechnikou, s ktorou sa nám podarilo natočiť vyše 20 hodín materiálu počas 15 dní a následne z toho zostrihať 42 minútový film.

19:10 Tomáš Šmátrala – Dobrovolníctvo na Sumatre – Návrat k prirodzenosti

20:20 prestávka

20:40 Peter Gregor – Irak – v srdci kolísky civilizácie

Staroveký Babylon, biblický Ur, Wadi as Salam – najväčší cintorín na svete, kde je pochovaných 5 miliónov ľudí. Vydajte sa s nami po stopách najstaršej civilizácie na svete, do Mezopotámie – dnešného Iraku, ktorý je perlou histórie a má pamiatky slávnejšie ako v Egypte. Aj napriek nestabilnej bezpečnostnej situácii je možné krajinu navštíviť. O svojich potulkách porozpráva milovník netradičných dobrodružstiev Peter Gregor.

Piatok 17. novembra

Juhoamerický večer

18:00 hod. Katarína Martinčeková – To najlepšie z roka v Južnej Amerike

19:00 hod. prestávka

19:15 hod. Peter „Becko“ Ondrejovič – Hory a pralesy Južnej Ameriky

Sobota 18. novembra

13:30 hod. Katarína Kožíková a Tomáš Kožík – K Gibraltáru cez Nordkapp

15:00 hod. prestávka

15:15 hod. Lubo Jurík – 3 roky digitálneho nomáda v ďalekej Ázii

16:15 hod. Jana Hromníková – Omán – Wadi, neWadi

17:15 hod. prestávka

17:45 hod. Cástor Sánchez – Čo ti v Kolumbii hrozí a neminie ťa

19:00 hod. Marta a Matej Dumanovci – Ako sa nezabiť na svadobnej ceste

20:30 hod. prestávka

20:45 hod. Ľubica Burianová – Same same, but different – okruh JV Áziou

Lampiónový sprievod

Streda, 16. novembra, 16.00 – 20.00 hod., Rodinné centrum Kamienkovo, Kamenná Poruba

16. novembra si rozsvietime nielen v našom Kamienkove, ale aj v novej Klubovni nášho rodinného centra (miestnosť za KD Kamenná Poruba).

Program:
16:00 – stretnutie na školskom dvore, predaj lampiónov
16:30 – lampiónový sprievod
17:00 – otvorenie klubovne + čaj, punč, koláčiky a zábava, o ktorú sa nám postará občianske združenie Kapro

Koncert: Stroy /cz/, Asenth, Sendwitch /cz/, Bullet Holes

16. novembra, Smer – Music Bar

Nič nevystihuje slobodu viac ako hudba, zvláda všetky jej nálady a farebnosť. A nosnou témou tohto mini tour bude práve sloboda. No a samozrejme láska a …, lebo v daný víkend si pripomíname krehkosť našej demokracie.

STROY (CZ) – progresívna post grungová úderka z Čiech, ktorá v zložení Michal Skořepa, Marek Bero a Danny Rico, valcuje české kluby a fesťáky. Na Slovensku ste ich už mali možnosť vidieť ako predkapelu Philla Ruda z AC/DC, kde v mnohých zanechali skvelý dojem. Túto hudobnú lahôdku jednoducho musíte zažiť a vidieť.

ASENTH (SK) – toto slovenské zoskupenie už netreba snáď nikomu predstavovať! Vyhrali všetko , čo sa vyhrať dalo. Absolútny víťaz prvého ročníka Rockovej maturity Vám prinesie staré osvedčené skladby, doplnené aj o nové kúsky z pripravovaného albumu.

SENDWITCH (CZ) – na seba zobral neľahkú úlohu, a chce spôsobiť otras na českej rock-metalovej scéne, čo sa mu postupne aj darí, aj keď cesta je ešte kľukatá a dlhá. Ich vystúpenia sa vyznačujú aj prepracovanou choreografiou, takže aj oči dostanú svoju dávku sendwitchu.

BULLET HOLES (SK) – bratislavská rockové kvarteto mladíkov prináša priamočiary a mladícky drzý rokenrol, ktorý pomenováva témy a ich videnie sveta a života. Túto kapelu sa nedá nemať rád, čo samozrejme platí hlavne pre baby, ktoré by patričného dozoru tejto muzike určite podľahli.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM