Barbara Dallosová Rôzne Správy

TIP na výlet: Jánošíkove diery pod snehovou prikrývkou, čistá nádhera! VIDEO

Hľadáte miesto, kde úplne zabudnete na všetky starosti? Jánošíkove diery majú v zime špeciálne čaro.

Ilustračný obrázok k článku TIP na výlet: Jánošíkove diery pod snehovou prikrývkou, čistá nádhera! VIDEO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Jánošíkove diery sú sústavou tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Jánošíkových dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov. Toto dielo prírody je tiež domovom rozmanitých druhov rastlín a živočíchov. Výlet si užijú menej i viac zdatní turisti, a aj rodiny s deťmi. Stačí si vybrať správnu trasu.

O návštevníkov nemá toto čarovné miesto núdzu ako v lete, tak ani v zime. Zamrznuté vodopády a žiarivo biela panoráma mu dodávajú špeciálnu atmosféru.

Čo hovorí legenda?

Príbeh o odvážnom zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával, netreba nikomu predstavovať. Po Jurajovi Jánošíkovi sú pomenované jedlá, penzióny či slávnosti. A meno dal aj tomuto prírodnému úkazu.

Romantický hrdina žil podľa legiend v lesoch medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom. Tu so svojou družinou prepadával pocestných. Peniaze zo zboja rozdeľoval medzi chudobných poddaných. Predtým ich však musel niekde uskladniť. A práve Jánošíkove diery mu v tom podľa mýtov poslúžili.

Ako obratný horal sa Jánošík v skalnatých bralách výborne orientoval. Ulúpené bohatstvá mal v Jánošíkových dierach ukrývať skôr, než ich dostal k chudobným. Dnes, keď chodí úkaz obdivovať množstvo turistov, by už asi diery ako skrýša nepochodili.

Náš TIP

Keď už sa ocitnete v prekrásnej zasneženej prírode Malej Fatry, pozrite si ju aj zvrchu. Len na skok od Jánošíkových dier sa týči rozhľadňa Terchovské srdce.

Vyhliadkovú vežu budete vidieť už z príchodu do Terchovej v smere od Žiliny. Vedie k nej asi jeden kilometer dlhá nenáročná trasa priamo z Terchovej. Prechádzku bez problémov zvládnete i s malými deťmi.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Zostaňte v obraze! Ďalšie aktuálne správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM