Tip na knihu: Babičkina úsporná kuchárka
Stačí poznať tie správne recepty, pár tipov a šikovných trikov a zistíte, že aj jednoduché a lacné jedlá môžu vynikajúco chutiť. Platí to aj na zvyšky potravín a jedál, ktoré mnohí s pokojným svedomím vyhadzujú do kontajnerov.

„Časy sa zmenili a pri neustálom zvyšovaní cien nezaškodí naučiť sa lepšie hospodáriť,“ tvrdí známa autorka Jarmila Mandžuková. „Ak spojíte snahu ušetriť s receptami a radami v tejto knihe, nezaskočí vás ani napätý rodinný rozpočet.“
V knihe Babičkina úsporná kuchárka ponúka Jarmila Mandžuková
vyše 300 strán receptov a dobrých tipov. Prehľadne od Polievok, s ktorými
ušetríte, cez Dobroty z mäsa, hydiny, rýb a húb, aj Dobroty zo strukovín,
zeleniny, zemiakov a cestovín. Nechýbajú Dobroty z ovsených vločiek,
tvarohu a napokon aj Slané dobroty.
Je to veľmi inšpirujúca a užitočná knihy, k napísaniu ktorej Jarmilu
Mandžukovú priviedol nasledujúci text uvedený v jednej modernej knihe
určenej dnešným mladým mamičkám:
„Dovoľte si ten luxus a vyhadzujte! Vyhoďte starý syr bez uvažovania, že by ste ho za 14 dní použili do omáčky, vyhoďte štyri dni starý chlieb, ktorý okrem vás už nikto nechce. Dovoľte si vyhodiť posledné dva lievance, ktoré zostali zo sobotňajšieho obeda, či nedojedený pribináčik po dieťati. Prvý týždeň vás síce bude bolieť pri srdci, ale druhý budete vnímať len úľavu a oslobodenie.“
Do istej miery s týmto textom súhlasím, tvrdí Jarmila Mandžuková.
Uchovávať v chladničke tvrdý syr 14 dní či jesť týždeň starý chlieb
nemá nič spoločné so zásadami zdravej výživy, ale kúsok zvyšného syra
rovnako ako chlieb či pečivo z predchádzajúceho dňa možno účelne
využiť na prípravu celého radu pokrmov. A akých? Odpoveď vám poskytne
práve táto kniha, do ktorej som sa snažila zapracovať skúsenosti mojej
starej mamy a mamy. Vždy varili hospodárne, ale predovšetkým veľmi chutne a
pre mňa sa stali neprekonateľným vzorom. Aj naša najznámejšia kuchárka
Magdalena Dobromila Rettigová bola sporivá a dbala o to, aby sa
v domácnostiach všetko zužitkovalo. Povedané jej slovami, aby gazdinka
nebola márnotratná.
Pridávame jeden recept z knihy Babičkina úsporná kuchárka :
NADÝCHANÉ BIFTEČKY
Budeme potrebovať:
300 – 400 g hovädzieho mäsa
4 surové zemiaky
1 cibuľu
1 lyžicu horčice (aj pikantnej)
mleté čierne korenie, soľ, malé množstvo hladkej múky, tuk na
vyprážanie.
Postup: Mäso pomelieme alebo v robote nasekáme najemno, pridáme najemno nastrúhané zemiaky, ochutíme a pomocou hladkej múky tvarujeme menšie placky, ktoré po oboch stranách opečieme dozlatista. Obložíme ich zeleninou a podávame s varenými zemiakmi alebo len s chlebom a s horčicou.
Milan Buno, literárny publicista