Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Tešíte sa na jarný SWAP? Výmena jarných kúskov v Žiline už čoskoro

Nová synagóga bude po štvrtýkrát hostiť ekologickú iniciatívu SWAP. Posuňte nepotrebné kúsky zo svojho šatníka ďalej, niekomu možno ešte urobia radosť. A vy si tiež niečo vyberiete...

Ilustračný obrázok k článku Tešíte sa na jarný SWAP? Výmena jarných kúskov v Žiline už čoskoro
Foto: Miloš Kubík

Celosvetová ekologická iniciatíva SWAP si našla svoj domov aj v Žiline. Ide o celosvetovú iniciatívu, ktorej zámerom je šetrenie životného prostredia, prostredníctvom nenakupovania nového oblečenia, rozvíjania komunitného života a pomoci druhým ľudom. Za organizáciou podujatí v našom meste, ktoré spočívajú vo výmene oblečenia stojí nezisková organizácia Enjoy life, nadšenci z občianskeho združenia Žilina v pohybe, Nová synagóga Žilina a Universal Media.

Jarný SWAP sa uskutoční v nedeľu 17. marca, tradične v priestoroch Novej synagógy. V čom bude iný?

„Novinkou bude maximálne množstvo prinesených vecí na osobu, a to 10 kusov. Je to z toho dôvodu, že z posledného SWAPU nám zostalo 420 kg oblečenia a tým, že celá akcia je organizovaná na dobrovoľníckej báze, máme problém so skladovaním zvyšných vecí,“ uviedla jedna z organiziátoriek podujatia Petra Tichá.

Ďalej sa podujatia zúčastnia a odprezentujú na ňom svoju činnosť aj charitatívne a neziskové organizácie, s ktorými iniciatíva spolupracuje a hneď si budú môcť povyberať z darovaných vecí.

„Na SWAP prineste prosím veci, ktoré by ste dali najlepšej kamarátke, či sestre. Ich jedinou vadou je, že už ich nenosíte. Nejde o to zbaviť sa všetkého nepotrebného zo skrine, skôr potešiť iného človeka. Na podujatie nemusíte nič priniesť, môžete si len odniesť.“ prízvukovala Petra Tichá.

Obnosené oblečenie podľa organiziátorov teda na akciu typu SWAP nepatrí. Zvyšné kusy poputujú o týždeň po podujatí buď na recykláciu a poslúžia na výrobu výplní do autosedačiek či rôznych izolácií alebo na charitatívne účely.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Swapovalo sa aj v Trnave

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM