Igor Petrík Správy

Terchová očakáva cez tohtoročnú sezónu vysokú návštevnosť: Aj takéto lákadlá chystajú pre ľudí...

Obec Terchová neďaleko Žiliny si od tohtoročnej letnej sezóny sľubuje vysokú návštevnosť. Podľa manažérky pre cestovný ruch sú lákadlami pre návštevníkov najmä obľúbené podujatia, ale aj Vrátna dolina.

Ilustračný obrázok k článku Terchová očakáva cez tohtoročnú sezónu vysokú návštevnosť: Aj takéto lákadlá chystajú pre ľudí...
Zdroj: TASR

Obec Terchová očakáva v letných mesiacoch vysokú návštevnosť aj vďaka obľúbeným podujatiam, ako sú Cyklozraz Malá Fatra, Medzinárodná súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek, Medzinárodné stretnutie zbojníkov, Cyrilometodské dni, Jánošíkove dni a divadelné predstavenia v Kultúrnom dome Andreja Hlinku. Informovala o tom manažérka pre cestovný ruch Obecného úradu v Terchovej Zuzana Harachová.

Pripomenula, že v minulom roku sa Vrátnou dolinou prehnala povodeň, ktorá spustošila príjazdovú cestu do Vrátnej, mosty a údolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb. „Kamenná lavína, ktorá sa dala do pohybu v dôsledku prívalového dažďa, sa volá mura. Z histórie vieme, že doteraz najväčšia mura vznikla v Štefanovej v roku 1848, keď z Kreminnej doliny vyplavilo muru v objeme 25-tisíc kubických metrov. Zničila obec a spôsobila smrť 14 ľudí. Minuloročná záplava nebola zďaleka takáto ničivá a mobilizáciou všetkých zložiek – štátnych, krajských, regionálnych, obecných, ale aj ľudských, sa podarilo v rekordne krátkom čase Vrátnu dolinu opäť sprístupniť. Jej obnova sa zavŕšila otvorením kabínkovej lanovky 26. decembra 2014,“ uviedla Harachová.

Počas obnovy Vrátnej doliny sa podľa nej uskutočnili viaceré rekonštrukcie, ktoré celoročne ocenia návštevníci Malej Fatry. „Patrí k nim oprava mostov i turistického chodníka k symbolickému cintorínu, ktorý je venovaný obetiam nešťastí v horách. K úspešným prácam sa zaraďuje aj obnova trasy zo Starého dvora na Poludňový Grúň. Motívom bolo predovšetkým komfortné sprístupnenie turistickej cesty na hrebeň,“ doplnila manažérka pre cestoátna vný ruch terchovského obecného úradu.

Dodala, že sa opravovali aj Jánošíkove diery ako jedna z najväčších turistických atrakcií v Malej Fatre. „V úseku Biely Potok – Ostrvné aj v časti Horné diery. Napriek tomu, že tieto projekty boli finančne aj technicky náročné, výsledkom je výrazné zvýšenie pohodlia a bezpečnosti chodníkov. A časť Dolných dier bolo možné sprístupniť aj v zimnom období. Opravy budú v tomto roku pokračovať a postupovať sa bude v úseku Dolných dier Ostrvné – salaš Podžiar. Hlavnou myšlienkou je, aby boli úseky bezpečné a prístupné i starším ľuďom a rodinám s deťmi,“ dodala Harachová.

Na fotografii: Vrátna dolina

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM