Tomáš Batiz Rôzne Recept na dnes

Tento veterník je iný level: Mikulášsky cukrár Maťo prezradil RECEPT!

Veterník patrí medzi jeden z tradičných koláčov, na ktorom si pochutnávame už desiatky rokov. Martin z Liptovského Mikuláša však túto tradičnú cukrovinku posunul na úplne iný level.

Ilustračný obrázok k článku Tento veterník je iný level: Mikulášsky cukrár Maťo prezradil RECEPT!
10
Galéria

Martin Devečka je jeden zo najznámejších cukrárov v Liptovskom Mikuláši. Netají sa tým, že rád experimentuje, vďaka čomu pripravuje rôzne netradičné koláče. Jedným z nich aj veterník, ktorého vzhľad a chuť sa odlišuje od toho, na ktorý boli milovníci sladkého za posledné roky zvyknutí. „Rozdiel je najmä v surovinách. Je pripravovaný z pravého masla, vajíčok z voľného výberu. Obsahovo je veterník odpaľované cesto, kvalitný slaný karamel a pena,“ zhodnotil Devečka.

Špeciálna prísada

Ako pri každom koláči, tak aj pri veterníku rozhoduje najmä čerstvosť. Ako poznamenal cukrár Devečka, tak najdôležitejšie je, aby bolo cesto vo vnútri hebké a zvonka chrumkavé. „Ja dávam do veterníka ešte jednu prísadu, ktorou je craqueline. Je to vrstva na vrchu veterníku, ktorý mu dodá lepšiu chrumkavkosť,“ prezradil cukrár z Liptova.

Inšpirácie hľadá na internete

O Martinových koláčoch je známe, že svojim vizuálom sa odlišujú od tých tradičných, na ktoré je verejnosť zvyknutá. „Keď človek vymýšľa recept po prvýkrát ide mu puknúť hlava. Potom to už ide ako jedna báseň. Silná zbraň inšpirácii je začlenenie sa do najlepšej cukrárenskej komunity na internete, kde nápady ostatných šéf cukrárov inšpirujú mňa a dúfam, že tie moje naopak inšpirujú aj ostatných,“ dodal Devečka.

Cukrár Martin Devečka si recept svojho veterníka nenechal pre seba. Podľa jednoduchého postupu si ho môžete pripraviť aj doma.

Odpaľované cesto :

  • 180 ml. vody
  • 180 ml. mlieka
  • 180 g masla
  • 10 g cukru
  • 2 g soli
  • 200 múky
  • 4 vajcia

Recept:

Vodu, mlieko, maslo, cukor a soľ privedieme do varu. Pridáme do vriacej zmesi múku a tri minúty cesto odpaľujeme v hrnci. Potom ho necháme vychladnúť na takú teplotu, ktorá nás nebude páliť pri dotyku, to je čas pridať vajíčka jedno po druhom za stáleho energického miešania vareškou. Hotovým cestom naplníme cukrárske vrecúško a dávkujeme cesto na papier na pečenie v ľubovoľných tvaroch. Pečieme na 165 °C po dobu 30 min. Dôležité je piecť bez otvorenia rúry. Či je dopečené vieme podľa toho, že cesto krásne drží tvar, nespľaslo a zo spodku je chrumkavé. Upečené veterníky plníme rôznymi penami ako karamelová, vanilková, čokoládová a malinová.

FOTO: Tento veterník je už iný level
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM