Kultúra

Učili sa laici aj profesionáli: Tanečný dom opäť v Žiline

Už po druhý krát sa v Žiline konalo podujatie s názvom Tanečný dom. Postaral sa o to Stavbár, folklórny súbor Žilinskej Univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Učili sa laici aj profesionáli: Tanečný dom opäť v Žiline
Foto: Iveta Hrabovská

Na Slovensku bežné, v Žiline novinka

26. októbra sa v priestoroch vysokoškolských internátov Veľký diel zišlo niekoľko desiatok nadšencov folklórneho umenia, aby sa naučili opäť niečo nové.

„Toto podujatie je po Slovensku rozšírené, takisto aj v Maďarsku. Funguje už asi 10 rokov, no v Žiline je len po druhý krát“, vyjadrila sa organizátorka podujatia NinaJanešíková.

Cieľom podujatia je podľa nej naučiť, či už tanečníkov, alebo netanečníkov, základy ľudového tanca z určitých špecifických oblastí. Samotnú výučbu mali na starosti fundovaní taneční pedagógovia, Simona Dikaszová a Vlado Michalko, obidvaja z Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Hudobný sprievod podujatia zabezpečila Ľudová hudba folklórneho súboru Stavbár.

Tanečný dom podľa Bernoláka

Výraz “Tanečný dom” uvádza vo svojich spisoch už na začiatku 19. storočia Anton Bernolák a vysvetľuje ho ako miesto, kde sa ľudia stretávajú za účelom tanca.

„Všeobecnou myšlienkou Tanečných domov je priniesť ľudový tanec medzi ľudí a zapojiť ich do toho procesu.Väčšinou poznáme ľudový tanec z javiska, taký ten scénický folklór, ktorý predvádzajú folklórne súbory, ale Tanečný dom zapája aj diváka a snaží sa ho naučiť nejaké tie základy, aby sa mohol realizovať sám“, prezradila Nina.

Ak ste nestihli toto podujatie a máte záujem naučiť sa základy ľudových tancov, nezúfajte, pretože organizátori chystajú ďalšie pokračovania tohto podujatia.Navyše, momentálne vznikajú myšlienky, ako poprepájať Tanečné domy s inými mestami. Cieľom je vzájomná podpora pri propagácii a zvýšenie povedomia o tomto podujatí.

„Čakáme, že ľudia si zvyknú, že takéto podujatie tu je a môžu prísť a zapojiť sa“, doplnila Nina.

Ak stále váhate, pozrite si video, ako to na tomto podujatí vyzeralo.

Autor: Jozef Volček Foto: Jozef Volček Video: Jozef Volček

Tanečný dom v Žiline
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM