Katarína Oravská Rôzne

Takto chcú v Žiline rúcať predsudky: Ľudia si bez obáv vyskúšali aj skupinovú terapiu

Psychiatrický stacionár otvoril dvere návštevníkom. Tí si ho mohli nielen prehliadnuť, ale napríklad aj vyskúšať skupinovú terapiu. Svoje obavy dali na papier a terapeut ich nahlas prečítal pred celou skupinou. Cieľom akcie bolo odbúravať predsudky a mýty o psychiatrických zariadeniach.

Ilustračný obrázok k článku Takto chcú v Žiline rúcať predsudky: Ľudia si bez obáv vyskúšali aj skupinovú terapiu
Zdroj: Dnes24.sk

Denný psychiatrický stacionár, ktorý sa nachádza v priestoroch žilinskej fakultnej nemocnice, otvoril dvere návštevníkom v rámci najväčšieho celoslovenského podujatia svojho druhu „pre DOBRÝ POCIT“. Návštevníci sa počas tohto dňa mohli okrem prehliadky priestorov tohto zariadenia, zúčastniť dvoch zaujímavých edukačných prednášok vedených odborníkmi a zakúpiť si výrobky klientov stacionára a členov OZ Mozaika z výstavy, ktorá prebiehala v jednej z miestností.

Za jeden týždeň 100 pacientov

Cieľom akcie bolo pomáhať odbúravať predsudky a mýty o psychiatrických zariadeniach. Denný psychiatrický stacionár je prechodným článkom medzi hospitalizáciou a ambulantnou starostlivosťou, väčšina klientov sem dochádza niekoľkokrát týždenne na celý deň. V žilinskom stacionári sa tak za jeden týždeň vystrieda približne sto pacientov.

„Na rozdiel od pobytu v nemocnici je klient stacionára väčšinu dňa vo svojom domácom prostredí, na druhej strane je v porovnaní s čisto ambulantnou liečbou v užšom a častejšom kontakte s terapeutmi,“ uviedla Martina Hanzelová, primárka psychiatrického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Okrem socializačnej funkcie majú stacionáre za úlohu pacientov edukovať, poskytovať im psychoterapiu, pomáhajú im naučiť sa dennému režimu a vracať im motiváciu, ktorú často počas ochorenia strácajú. V neposlednom rade dávajú pacientom pocit bezpečia a pomáhajú im začleniť sa späť do rodinného a pracovného života.

Obavy na papieri

Okrem predajnej výstavy výrobkov a prehliadky stacionára, mali návštevníci dňa otvorených dverí na záver jednej z edukačných prednášok vedenej psychológom Richardom Grófom možnosť vyskúšať si skupinovú terapiu. „Zapojenie sa do terapie bolo dobrovoľné a anonymné. Dostali sme zadanie napísať na malý papierik niečo, čo sme nikdy o sebe nikomu nepovedali, o čom máme obavy rozprávať. Následne terapeut papieriky zozbieral a nahlas ich pred celou skupinou prečítal. Bol to zvláštny pocit počuť vlastnú obavu zaznieť pred celou skupinou, keďže bolo ťažké priznať si to sám pre sebou,“ opisuje ukážku terapie Miroslav Kružliak, návštevník stacionára.

Projekt „pre DOBRÝ POCIT“ mal za cieľ prostredníctvom zoznámenia verejnosti so stacionárom a a jeho aktivitami, búrať predsudky o duševných chorobách a psychiatrických zariadeniach ako takých. „Duševné ochorenia sú ešte stále spoločnosťou vnímané ako niečo výnimočné, často vzbudzujúce neopodstatnený strach alebo predsudky. Úlohou dňa otvorených dverí je poukázať na to, že ľudia s psychickými problémami nechcú a nesmú byť odsúvaní na okraj spoločnosti,“ dodala Hanzelová.

Súbežne s projektom prebieha na sociálnej sieti aj výzva s rovnakým názvom, ktorá neplní len úlohu informovať, ale aj materiálne podporiť jednotlivé stacionáre. „Vieme, že veľa ľudí nemohlo z rôznych dôvodov stacionár v deň otvorených dverí navštíviť, napriek tomu sme im ale chceli umožniť do projektu sa zapojiť inak. Veľa druhov terapií, ktoré v stacionároch prebiehajú je spojených s tvorivou činnosťou, kde sa spotrebuje množstvo materiálu. Každý stacionár tak privíta dar v podobe výtvarných pomôcok, hliny či papiera,“ uviedla Zuzana Blažejová, organizátorka výzvy „pre DOBRÝ POCIT“, ktorá bude trvať do konca tohto roka.

Foto: Zuzana Blažejová

Desiatky ľudí navštívili psychiatrický stacionár
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM